Политиците забравиха за спорта в предизборните си дебати и заявки


Политиците забравиха за спорта в предизборните си дебати и заявки
Снимка: pixabay.com

1081 0

Основните теми в изминалия месец на предизборни дебати бяха растящата инфлация, войната в Украйна и нейното отражение върху България и проблемът с газовите доставки към страната. Макар и да е разбираемо, че при наличието на няколко сериозни кризи спортът и младежките дейности не са на фокус, все пак прави впечатление, че на практика те напълно отсъстваха от дебата.

В публичното пространство темата за спорта през последния месец присъства единствено чрез войната на думи между служебния министър на младежта и спорта Весела Лечева и нейният предшественик Радостин Василев, който сега е част от листите на ПП.

За съжаление, младежките политики също не са сред любимите теми на политиците, като по-активна по тази тема е Илина Мутафчиева от ДБ, която изтъкна, че трябва да бъде приоритет как младите оползотворяват свободното си време. "Младите не гласуват, защото не чуват неща, в които могат да се припознаят“, каза тя.

Освен остри нападки с предизборна цел и много малко други изключения, дебат за спорта няма. Това не е и изненадващо с оглед на мястото и вниманието, което е отделено за сектор "Спорт" в предизборните програми на партиите. Повечето от тях очертават общи цели без конкретика, най-вече ангажиране на повече българи да се занимават със спорт и увеличение на финансирането на Министерство на младежта и спорта.

Има обаче известни разлики в идеите на различните партии, особено в частта с финансирането, където от ГЕРБ, ПП и БСП не предлагат конкретни мерки, от „Демократична България“ предлагат финансиране чрез европейски средства и Фонд „Обществено здраве“, от ИТН настояват за отчисления от акцизите на тютюневи изделия и алкохол, а от „Възраждане“ искат участие на бизнеса в професионалния спорт, като хвалят социализма заради ангажимента на строя към елитния спорт.

Две от партиите, които имат шанс да бъдат част от следващия парламент – ДПС и Български възход – не отделят нито дума за спорта и младежките дейности в предизборните си програми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички