Перфектната екипировка за начинаещи скиори


Перфектната екипировка за начинаещи скиори
Снимка: Pexels.com

582 0

Ако ви предстоят приключения из ски пистите, и то за първи път, е важно да се подготвите възможно най-добре за ски сезона. За да го направите, ви е нужна цялостна ски екипировка.

Продължете да четете, за да разберете от какво се състои тя и да сте максимално подготвени.

Какво ви е необходимо за каране на ски? 

Очевидно е, че ще са ви нужни ски и щеки, но ще ви трябва и екипировка, която да се погрижи за температурата на тялото ви и безопаността ви на пистата.

Но нека по-долу обърнем по-специално внимание на всичко, което ще ви е необходимо.

Ски обувки

Ски обувките трябва да са удобни и в правилен размер. Избягвайте прекалено големи, в които краката ви да се плъзгат и да се генерира триене, както и прекалено малки, които да ви стягат. Измерете внимателно дължината и ширината на краката и се спрете на ски обувки, чиято ширина се регулира чрез щраймери.

Избирането на правилните ски обувки ще ви спести неприятни усещания и ще ви позволи да се насладите максимално на своите ски приключения.

Термобельо и чорапи

Сред всички добре познати части от ски екипировката, термобельото и чорапите често се пропускат. Истината е обаче, че те са облеклото, което е в директен контакт с кожата и влияят пряко на вашата терморегулация.

Термобельото е изработено от специални материи, които запазват телесната температура, докато се грижат за отвеждането на излишната пот. Защо това е важно? Макар и да карате ски на ниски температури, вие извършвате интензивна физическа дейност, а това води до изпотяваня. Термобельото ще се погрижи да се чувствате комфортно и сухи.

Същото важи и за термочорапите, които позволяват на стъпалата да останат топли без да се изпотяват прекомерно. Те разполагат и с допълнителна подкрепа на стратегически места и ограничават появата на мазоли, мехури и ожулвания.

От голямо значение е краката ви да не бъдат студени, за да разполагате с нужната чувствителност и да можете по-гладко да усвоите новите техники.

Ски яке

Сред елементите на ски облеклото, които не трябва да липсват, е ски якето. То трябва да е комфортно, устойчиво и водоотблъскващо. Най-добрите марки за ски облекло произвеждат якета, като използват най-съвременни материали като Gore-Tex.

Gore-Tex притежава следните качества:

●      Изолира от студено;

●      Запазва телесната температура;

●      Отвежда излишната влага;

●      Осигурява добра вентилация и предпазва тялото от прегряване.

Ски панталони

В допълнение към осигуряването на комфорт и практичност, ски панталоните трябва да гарантират и защита. Нужно е да са устойчиви, за да предпазват при случайни падания, а също така и да изолират краката от студ и влажност.

Обикновено най-подходящите панталони за ски са водонепромокаеми и в много от тях също е използвана материята Gore-Tex. Панталоните разполагат и с много на брой удобни джобове.

Аксесоари

След като обсъдихме облеклото, добре е да обърнем внимание и на аксесоарите, които ще се погрижат за безопасността и комфорта ви.

Ето ги и тях: 

●      Ски очила - те предпазват очите от слънчевите лъчи, които са особено интензивни на голяма надморска височина и се усилват от отражението им в снега. Очилата предпазват и от прах, сняг и вятър.

●      Каска - въпреки че е задължителна само до определена възраст, каската всъщност е препоръчителна за всички, особено за начинаещите. Възможно е да се случи инцидент на пистата и каската да ви спаси не само от травми, но и от най-сериозното.

●      Ръкавици - ръцете са изложени на студ и е от съществено значение да ги поддържате топли и сухи. Затова ръкавиците, които ще изберете, не трябва да са обикновени, а да са изработени от ветроустойчиви, водоотблъскващи и дишащи материи. Нужно е и да имат стабилна изработка, предпазваща от наранявания.

Всичко, което изброихме в статията, ще ви позволи да се отдадете на ски забавленията комфортно и сигурно. Не забравяйте, че е важно винаги да купувате само качествени продукти от доказали са магазини за спортни стоки. Не рискувайте безопасността си. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички