На 83-годишна възраст почина легенда в родната борба


На 83-годишна възраст почина легенда в родната борба
Снимка: iStock/Guliver

23226 0

На 83-годишна възраст почина Тодор Гълъбов - Гълъба, треньор и дългогодишен служител в БФ Борба. Той бе родом от ямболското село Маломер. Завършва ВИФ, а по време на войнишката си служба е армейски шампион и в двата стила борба за 1958 г. Бил е преподавател в школата за високо спортно майсторство, както и старши треньор в ЦСКА.

Осем години е селекционер на младежкия ни национален отбор, има и значителен принос в израстването на десетки именити наши състезатели - Нермедин Селимов, Стефан Иванов, Михо Дуков, Георги Калчев, Камен Пенев, Валентин Райчев, Симеон Щерев, Александър Нанев, Ефраим Камберов, Славчо Червенков, Георги Янчев, Мариян Недков и други.

Неговите възпитаници са спечелили общо 65 медала от световни и европейски първенства, включително и 7 титли от първенства на планетата и 9 от континентални шампионати. Той бе и помощник треньор в мъжкия ни национален отбор по свободна борба, в екипа на селекционера Михо Дуков. Автор е и на няколко книги, посветени на борбата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички