Един от най-добрите млади треньори в Европа


Един от най-добрите млади треньори в Европа
Снимка: Getty Images

346 0

Въпреки че повечето елитни клубове обикновено се стремят да намерят бъдещ треньор, когато формата на тима спадне драстично, в болшинството си грандовете са склонни да изберат наставник, който е по-опитен и е печелил трофеи.

Тенденцията важи за по-добрите отбори на Стария континент. Трябва да се спомене Реал Мадрид, чийто наставник е 64-годишен. Подобно е положението и в Италия. Треньорът на Ювентус Алегри е на 56 години, докато наставникът на Милан Пиоли е с година по-възрастен. Не трябва да се пропуска и Специалния, който гради новия облик на Рома. Моуриньо е вече на 60 години и въпреки това продължава да е фактор в съвременния футбол.

Има и много примери за наставници, които са доста по-млади. По принцип мениджърите във Висшата лига са с по-малък опит от своите колеги в останалите европейски първенства, но това не означава, че нямат необходимите качества да водят водещи отбори.

Въпреки че има вече доста дълъг стаж в някои от най-богатите клубове на Стария континент, настоящият наставник на Челси Почетино е 51-годишен. Почти на неговата възраст е и Тен Хаг, който води Ман Юнайтед. А какво да кажем за Симеоне, превърнал се в институция за испанския Атлетико Мадрид?! Аржентинецът е „само“ на 53.

Новата вълна от перспективни млади треньори започва да залива футболна Европа. Един От тях е наставникът на Байер Леверкузен, който превърна тима си в истинска машина този сезон. Алонсо търпеливо изчака своя миг в Бундеслигата и сега „аспирините“ са сред фаворитите за спечелването на „Сребърната салатиера“. Бившият национал на Испания има 114 мача за „ла роха“, но тепърва ще се говори за неговите възможности като треньор. Неслучайно Алонсо е спряган за следващия наставник на Ливърпул и Реал Мадрид.

Независимо от ласкавите оценки за работата му до момента, испанецът е пестелив в коментарите за целите пред отбора на Леверкузен. Алонсо търпеливо налага своята футболна философия в Байер, чийто тим се представи доста неубедително през миналата кампания. Испанецът пое „аспирините“ точно преди година. Тогава Байер се намираше във втората половина на таблицата, като треньорът ги изведе до 6-ото място в крайното класиране. Не само това, но Алонсо стигна с Леверкузен и до полуфиналите в Лига Европа.

Година по-късно „аспирините“ вече са лидери във временното класиране на германското първенство, при това без загуба този сезон. Леверкузен бе на крачка и от впечатляваща победа срещу шампиона Байерн Мюнхен, но в крайна сметка дербито завърши с реми 2:2 41-годишния специалист наложи системата 3-4-3 в Леверкузен, която направи тима по-балансиран.

Схемата дава възможност на Байер да разполага с повече пространство по крилата, а с това се изострят и атаките на „аспирините“. Но не бива да се омаловажава способността на Алонсо да сплотява своите футболисти, показвайки присъщите си лидерски качества, които го превърнаха в един от най-добрите дефанзивни халфове на испанския национален отбор.

Предвиждайте изхода от срещите в Бундеслигата, като изберете коефициентите и пазарите на един от най-популярните български букмейкъри. Това може да стане и с качественото приложение, което е достъпно на адрес https://7sport.net/magic-bet-mobile-app/.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички