Дадоха на сърфист зъб от акулата, която едва не го уби


Дадоха на сърфист зъб от акулата, която едва не го уби
Снимка: Getty Images/Guliver

3781 0

Австралиец, който едва не беше убит при нападение от голяма бяла акула, си спечели правото да държи зъб, който животното остави забит в сърфа му, предаде Би Би Си. Сърфистът Крис Блоус загуби крака си и беше в кома в продължение на 10 дни, след като беше нападнат в Южна Австралия през 2015 г.

Зъбът на акулата е бил забит в дъската му, но щатските правни норми забраняват на хората да притежават части от защитени видове. Сега щатът му предостави изключение от нормите и Боулс казва, че пази зъба като "сувенир".

Боулс, който сега е на 32 г., сърфирал въф Фишъри Бей през април 2015 г., когато голяма бяла акула с дължина 5,5 м го напада отзад. "Разтърси ме и си поигра малко с мен”, каза той пред Би Би Си. „И в крайна сметка ми откъсна крака“.

След като е докаран на брега от двама приятели, Блоус е лекуван от фелдшери и откаран в болница в Аделаида. „Сърцето ми беше напълно спряло и те трябваше да прилагат кардиопулмонална реанимация, докато не показах признаци на живот“, казва той.

Когато полицаи отишли за дъската му, те открили в сърфа заседнал зъб на акула. Следвайки закона от Южна Австралия, те го предали на властите. „И от този ден не ми беше позволено да видя зъба“, казва Боулс.

Съгласно Закона за управление на рибарството на щата е незаконно притежаването, продажбата или закупуването на каквато и да е част от белите акули - а тези, които нарушават закона, могат да бъдат глобени до 100 000 австралийски долара (55 000 британски лири) или две години затвор.

Боулс казва, че няколко пъти е питал служители дали може да му бъде върнат зъбът, но едва след като местен политик чул за неговия случай, било допуснато изключение.

„Беше заседнал в дъската ми“, казва Боулс. „Никога не бих убил акула за зъба й, но ми отне крака, така че не виждам причина, поради която да не мога да го имам. Акулата няма да си върне зъба, аз няма да си върна крака.“

Това е първият път, когато щатът предоставя освобождаване от закона, според Министерството на първичните индустрии и регионите, SA (PIRSA), съобщи ABC News. Сега Боулс съхранява зъба в специална кутия и казва, че ще е „чудесен сувенир, който да показвам на внуците ми”.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички