Човекът, оказал първа помощ на Шумахер: Винаги ще помня камъка, от който беше паднал и този, в който се е ударил


Човекът, оказал първа помощ на Шумахер: Винаги ще помня камъка, от който беше паднал и този, в който се е ударил

17320 0

На 29 декември 2013 година 7-кратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е приет във френска клиника след удар в главата. Германецът претърпява инцидент докато кара ски със сина си в курорта Марибел във френските Алпи.

Стефан Базон ръководи спасителния екип в този ден и е от първите, които пристигат на инцидент. 5 години по-късно той решава да разкаже за това, което е видял. Той обаче отрича информацията, че от семейството на Шумахер са му забранили да говори по тази тема.

"Михаел Шумахер имаше късмет от гледна точка на това, че хеликоптерът изобщо успя да стигне до мястото. То е трудно достъпно, наоколо има писти и наклонът не е малък. Никога няма да забравя гледката, както и камъкът, от който Михаел бе паднал. И този, в който се бе ударил. Разследването установи, че той и синът му са карали извън обозначения за скиорите периметър. И въпреки това последствията далеч нямаше да са толкова сериозни, ако в този ден, както и в предишния, имаше снеговалеж.

Вместо това снегът върху камъните бе много тънък, едва ги бе покрил. Шумахер не е видял камъка от снега, но той не е бил достатъчно дебел, за да омекоти пък удара в него. Това е малшанс, но от друга страна - казвам отново, Михаел има огромен късмет, че хеликоптерът изобщо стигна до него и успя бързо да го откара в клиниката за животоспасяваща операция. Принципно от базата на хеликоптера в Куршевил до Мерибел се стига за минути, но специално това място е неудобно за достигане и кацане.

РАЗКРИТИЕ ОТ ЖАН ТОД: ГЛЕДАХ ГП НА БРАЗИЛИЯ ЗАЕДНО С ШУМАХЕР

Медиците от хеликоптера също имаха огромни трудности да окажат първа помощ и да транспортират Шумахер, пак заради мястото.

Ще кажа само, че при пристигането ни на мястото, там вече имаше други хора - скиори, както и служители на ски пистата. Никой от хората, отговарящи за пистата, не носи вина. Михаел и синът му са били в зона, която не е обезопасена. Одобрявам това, което прави семейството му - коментира Стефан. - Той има нужда да бъде оставен на спокойствие, те също. Убеден съм, че това са били пет ужасно мъчни години", споделя Базон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички