5 неизвестни, но много интересни и забавни истории от любимата ви игра!


5 неизвестни, но много интересни и забавни истории от любимата ви игра!

10432 0

Днес е Коледа и, разбира се, е времене за забавление и семейно уединение. Това обаче не означава, че не можете да се забавлявате с любимия футбол, а Sportlive.bg ви подбра 5 изключително интересни и забавни истории, които да ви усмихнат в коледния ден:

1. Както всички знаем, в САЩ казват на футбола „сокър". Може би малко от вас знаят, че всъщност термина „soccer" произлиза от английския университетен жаргон, като „soc" произлиза от „association football".

2. Една от най-забавните футболни истории се случва между националните гарнитури на Барбадос и Гренада. През 1994 година двата отбора излизат един срещу друг в директен спор за продължаване в следващата фаза на турнир. Барбадос се нуждае от победа с 2 гола разлика. В противен случай, напред се класира Гренада. Тук трябва да споменем, че на турнира е съществувало правило, което гласи, че отбор, който спечели двубоя в допълнителното време или след дузпи, си гарантира победа с 2-0. В 85-ата минута Барбадос води с 2-1 и не намира начин да отбележи решаващото попадение. Тогава футболистите им си отбелязват автогол, правейки резултата 2-2. Усещайки накъде отиват нещата, футболистите на Гренада се опитват на свой ред да отбележат автогол, но противниковите играчи започват да бранят вратата им. Зрителите стават свидетели на невиждано чудо - футболистите на Барбадос се опитват да спасят вратата на Гренада от автогол. В крайна сметка, мачът се решава от златен гол, който е отбелязан от Барбадос, с което достигат до победа с 2 гола разлика и класиране напред. Забавно, а?

3. Ако сте чували името Мвепу Илунга, то най-вероятно е заради следната случка. Демократична Република Конго (преди Заир) се класира за световното първенство през 1974 година. След няколко опустошителни загуби, диктаторът заявява на отбора, че ще се простят със семействата си, ако загубят мача срещу Бразилия с повече от 3 гола разлика. В края на мача, при резултат 3-0 в полза на „селесао", те получават правото да изпълнят пряк свободен удар. При съдийския сигнал Илунга се затичва към топката и я рита с всичка сила. Получава жълт картон, но може би тази негова проява спасява съотборниците му от заточение. Мачът завършва 3-0.

4. През 2001 година, футболът е номиниран за Нобелова награда. Шведският политик Ларс Густафсон отличи способността на този спорт да сплотява и обединява враждебни помежду си нации (например мача между САЩ и Иран на световното първенство през 1998 във Франция). „ "Въпреки многото други важни събития, които стават по света, футболът е едно наистина уникално средство за установяване на приятелски връзки между народите", твърди в обосновката си депутатът.

5. Бившият футболист на Астън Вила Дариуш Васел имал проблеми с пришка на стъпалото. Тъй като искал да е сигурен, ще играе в следващия мач на своя отбор, той решил да я източи с...бормашина. Получила се инфекция, която, разбира се, го извадила от титулярния състав. Благодарение на своята изобретателност Васел получил прякора „The Aston Driller".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички