Шиша Пангма пази телата на прочути алпинисти 17 години


Шиша Пангма пази телата на прочути алпинисти 17 години
Снимка: iStock/Guliver

10896 0

Хималайският връх Шиша Пангма стана популярен у нас, след като най-добрият ни алпинист Боян Петров изчезна в опит да го изкачи. Тези дни дъщерята на Петров Тея изрази надеждата си и с него да се случи чудото, което е сполетяло американски алпинист, завърнал се у дома след 3-месечно издирване на Шиша Пангма.

Във връзка с това от SportLive.bg се присетихме за друг известен случай, свързан с изчезването на алпинисти на същия връх.

Инцидентът става през октомври 1999 година. Към върха крачат двама от най-добрите алпинисти на съвремието - американците Алекс Лоу и Дейвид Бриджес. Те са в компанията на друг колега - Конрад Анкер. Лоу тогава е сочен за най-зебелжителния алпинист на своето време. Той е на 40 години, Бриджес е на 29. Целта на тримата е да станат първите американци, спуснали се от Шиша Пангма на ски.

Те обаче не успяват да изпълнят мечтата си, след като са застигнати от лавина. Спасява се само Анкер, макар и с множество травми. Другите двама американци изчезват под снежната пелена. Обстойното им издирване не дава резултат.

Минават години, семействата на двамата алпинисти са загубили всякаква надежда да намерят поне телата им. И тогава, 17 години по-късно, швейцарският алпинист Ули Щек и германският му колега Давид Гьотлер се натъкват на телата им. През цялото това време ледът е пазил телата им, но след като ледовете започват да се топят, ги "освобождават".

Разпознават ги по екипировката. А междувременно, Анкер и вдовицата на Лоу - Джени, са се сближили покрай мъката си и са сключили брак. Анкер осиновява тримата синове на загиналия приятел.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички