Още черно тото: Опитали да купят мача за третото място на САЩ'94


Още черно тото: Опитали да купят мача за третото място на САЩ'94

2948 0

Томас Бролин, Ларс Ериксон, Клас Ингесон и Андерс Лимпар разкриват в интервю за шведското списание "Засада", че преди мача с България за третото място на световното първенство в САЩ през 1994 г. е имало опит те да бъдат купени, пише "24 часа".

Интервюто на четиримата е цитирано в блога на известния журналист Де клан Хил, който се смята за един от най-големите познавачи на манипулациите във футбола.

Четиримата твърдят, че при тях е дошъл Чичо Чунг, който бил в същия хотел, както и скандинавците. Държал се доста приятелски и със самочувствие. Дал на всеки от играчите визитка и ги поканил в стаята си. Там извадил пачки с банкноти от по 100 долара и предложил сериозна сума. След това се обадил по телефона на друг свой приятел, който уж преговарял с нашите национали.

Шведите твърдят, че отказали и напуснали стаята. Вратарят Ериксон обаче допълва, че българите били доста отпуснати през първото полувреме, когато инкасираме три поредни гола.

Чичо Чунг е доста известна фигура от самопризнанията на Уилсън Радж Перумал, единствения арестуван до момента бос на тотомафията в световен мащаб. В неговата книга той е идентифициран като Франки Чунг, които е от смесен индонезийски и малайзийски произход.

"Хора като Чичо бяха най-големите мошеници. Това, което аз съм правил, те са го правили с години. Пораснах, докато гледах как тези големи риби уреждат мачове под носа на всички. Учех се от тях. Те бяха моите господари. И си мислех, че след като те го правят, значи и аз мога", пише Перумал в автобиографичната си книга "Краля на келонга". Келонг е думата в Сингапур, която се използва за черно тото.

Франки използва и девойки в опитите си да урежда мачове. Това става по време на Световното за младежи в Катар. Двама от португалците били примамени от атрактивна тайландка, която щяла да им направи "интересно предложение". Футболистите вече се облизвали за секс. Когато влезли в стаята, обаче видели маса, покрита с пари, няколко играчи на Камерун и Чичо Чунг. Двамата напускат веднага и отиват при треньора си. По късно стана ясно, че подобна схема е била приложена и спрямо футболисти на Хондурас и Чили.

ФИФА вече отмени резултат на България. Световната централа извади от аналите и статистиката мача ни с Естония, за който бе доказано, че е бил манипулиран от тотомафията чрез унгарския рефер Колош Ландиел. Арбитърът от трета дивизия докара срещата до 2:2 с четири дузпи. И двете за България бяха реализирани от Ивелин Попов.

Все още няма решение по контролата ни с Република Южна Африка точно преди Световното преди 4 години. И там бе доказано, че Уилсън Радж е уредил рефера през своя фирма. Тогава завършихме 1:1.

МВР разследваше и участието на Зимбабве на турнир в Сливен преди години. Тогава младежите направиха 0:0 през първото полувреме, след което вкараха пет гола във второто. Разследването обаче не даде никакъв резултат.

Перумал посочи Костадин Хаджииванов като един от лидерите на световния синдикат за уреждане на мачове. Той лично нарисува схема на полицията във Финландия, като посочи българин като един от основните "акционери". Заради това Унгария го поиска от Финландия и проведе собствено разследване. От страна на България обаче това така и не бе направено, вероятно заради маловажността на проблема.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички