Марадона: Божията ръка бе отмъщение над Англия за Фолкландските острови


Марадона: Божията ръка бе отмъщение над Англия за Фолкландските острови
Снимка: Getty Images/Guliver

3249 0

Легендата на Аржентина - Диего Марадона, обяви, че най-известният му гол, този във вратата на Англия на Мондиал 1986, е отмъщение над англичаните заради Фолкландската война. Попадението на Марадона в четвъртфиналите на турнира е известно като "Божията ръка".

"Ние, аржентинците, не знаехме с какво се сблъскаха военните. На нас ни казаха, че печелим войната. Но всъщност Англия победи с резултат 20:0. Това беше тежко. Беше вдигнат такъв шум, че изглеждаше, че смятаме да разиграем още една война на футболния терен", е заявил легендатав автобиографичен документален филм, излязъл наскоро.

"Знаех, че съм вкарал с ръка. Не планирах да го правя, но всичко се случи толкова бързо, че страничният съдия н видя как използвах ръката си. Реферът ме погледна и каза: "Гол". Изпитах приятно усещане, сякаш беше някакво символично отмъщение над англичаните", допълва Марадона.

Както е известно, в мача от Световното първенство Марадона вкара с ръка в 51-ата минута, но главният съдия зачете попадението. Четири минути по-късно отново звездата на Аржентина вкара за 2:1 и донесе победата на тима в този мач. Впоследствие Аржентина стана световен шампион, побеждавайки на финала Германия с 3:2. Фолкландската война се състоя през 1982 година и причина за избухването ѝ бе спорът за Фолкландските острови.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички