Как един трансфер обрече Реал Мадрид на забвение


Как един трансфер обрече Реал Мадрид на забвение
Снимка: Guliver/GettyImages

4475 0

Годината е 1996, а денят е 1-и юли. Още преди обед ръководството на Реал Мадрид внася в испанската федерация документ, който гласи, че клубът плаща откупуващата клауза в договора на Предраг Миятович - звездният играч на една от най-силните селекции на Валенсия през годините.

Оказва се, че за да се стигне до тази развръзка. Лоренсо Санс е преговарял зад гърба на Франсиско Ройг - президент на "прилепите", за привличането на футболиста. По настояване на Фабио Капело "кралете" правят всичко възможно, за да вземат Миятович, но тези действия на доминиращата сила в Европа и до ден днешен не са забравени на "Местая".

От 1996 година до ден днешен ръководството на Валенсия отказва да преговаря с Реал Мадрид за който и да е било играч. През годините "прилепите" са отказвали куп оферти за свои играчи, идващи от "Сантиаго Бернабеу", дори да са били най-добрите, постъпили в офисите на "Местая". Сред най-известните футболисти, които Валенсия не е пуснала в клуба от столицата, са Гайска Мендиета, Роберто Аяла, Давид Албелда, Давид Силва, Ноколас Отаменди, Гая, Андре Гомес и Висенте. Но най-популярният случай е свързан с бившата звезда на Барселона Давид Вия. 

Дълги години Реал Мадрид се интересуваше от голмайстора на испанския национелен тим, но Валенсия отказваше какъвто и да е контакт с "кралския клуб". През 2009 година, когато Флорентино Перес се завърна на поста президент на Реал Мадрид, строителният магнат направи всичко по силите си, за да го привлече. Офертата на клуба е била за над 40 милиона евро плюс различни бонуси, а самият Вия е приел предложението за договор от страна на Реал Мадрид. "Прилепите" обаче категорично отказват да продадат нападателя, който само година по-късно преминава на "Камп Ноу" за малко по-нниска сума.

Поредният пример за почти невъзможен трансфер по оста Валенсия - Мадрид е Родриго. Впечатлилият на Мондиал 2018 нападател е желан от Хулен Лопетеги, а всички медии в Испания са убедени, че клубът и играчът искат да се стигне до успешна сделка за двете страни. Но официална оферта все още не е постъпвала. Причината е, че Флорентино Перес не иска да изпада в ситуацията от 2009 година и прави всичко по силите си, за да пробие стената, изградена от Валенсия през годините.

Самият Родриго е юноша на Реал Мадрид, привлечен още като дете от Селта Виго. През 2009 година той пробива във втория отбор на "белия балет" - Кастия, а нападателят премина в Бенфика срещу 6 милиона евро с опция за откупуването му обратно. Тази опция обаче беше анулирана след трансфера на Фабио Коентрао на "Сантиаго Бернабеу". По този начин завръщането на нападателя в Мадрид така и не се осъществи, а през 2015 година той окончателно премина във Валенсия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички