Барса - Челси: Когато "сините" смълчаха "Камп Ноу" с 10 души и два гола пасив (ВИДЕО)


Барса - Челси: Когато "сините" смълчаха "Камп Ноу" с 10 души и два гола пасив (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages

4139 0

Барселона срещу Челси е едно от модерните съперничества в Шампионска лига. Въпреки че големите сблъсъци между двата тима започват едва през 2005 година, между двата гранда вече се изиграха невероятни мачове, изпълнени с красиви изпълнения, грозни симулации, абсурдни съдийски отсъждания и паметни обрати. Точно в последната графа попада и шоуто, на което станахме свидетели в късния април на 2012 година на "Камп Ноу" - ден, който историята помни като един от великите обрати в историята на турнира.

В първата среща между двата отбора на "Стамфорд Бридж" възпитаниците на Роберто ди Матео бяха измъкнали минимален успех с 1:0, въпреки че каталунците имаха куп положения да стигнат до равенство или дори победа. И Меси и компания бяха твърдо решени да докажат превъзходството си над считания за тотален аутсайдер в сблъсъка тим от Лондон. И началото на срещата беше точно такова - "блауграна" натисна здраво своя съперник, а стената пред Петър Чех беше пробита от Серхио Бускетс в 35'. Две минути по-късно Джон Тери беше изгонен от игра с директен червен картон, а в 43' Иниеста направи кошмара пълен - гол 2 минути преди почивката, аванс от 2 гола и Барселона изглеждаше сигурна за класирането си напред.

Секунди преди края на полувремето дойде и моментът на магия, който ще се помни от всички фенове, станали свидетели на това вълшебство, а мигът ще бъде предаван от поколение на поколение. В добавеното време Лампард изведе Рамирес между защитниците на Барселона, а халфът набра скорост и влезе в наказателното поле. Около него имаше двама бранители, а вратарят Валдес беше излязъл от своята голлиния. И в този момент Рамирес взе най-важното решение в кариерата си - да прехвърли изящно стража на каталунците, отбелязвайки един от най-паметните голове в историята на Шампионска лига.

Това беше сериозен удар по Барселона. Фаворитът в турнира натискаше здраво своя съперник, но вече нямаше помен и от това усещане у неутралния фен, че мачът е предрешен. Барса действаше прибързано, сковано и дори скучно. Разбира се, имаше моменти, в които домакините можеха да поведат отново, но и Фортуна беше с Челси - така, както го правеше през цялата кампания в Шампионска лига. И в 90-ата минута всичко беше решено - "провал №1 в трансферната история на Челси" Фернандо Торес се озова сам в половината на Барселона. След всички пропуски и критики в неговите крака се падна отговорността дали Челси ще продължи напред, или Барса ще получи още един-два шанса да реализира. Ел Ниньо не сбърка - елегантно преминаване покрай Валдес и 2:2.

Челси продължи напред и спечели турнира след успех над Байерн във финала след дузпи. Лондончани обаче не бяха най-добрият отбор в надпреварата. Те "оцеляха" и срещу Барселона, и най-вече срещу Байерн. Във финала единственият точен удар на Челси беше голът на Дрогба в 83' на 1:1. Но Фортуна имаше да връща много на Челси - пропускът на Джон Тери от финала в Москва, съдийското убийство срещу Барселона от 2009 година, голът фантом на Ливърпул през 2005 година на полуфиналите... И за всичко това Фортуна се реабилитира през 2012 година с идването на Роберто ди Матео - фантастичен обрат срещу Наполи, солидно представяне срещу Бенфика, почти невъзможен обрат на "Камп Ноу" и още по-сензационен триумф с "Ушатата". Да се надяваме, че довечера на "Камп Ноу" ще има поне наполовина толкова драма, колкото е имало в мачовете между двата гранда в последните 13 години. Срещата е от 21:45 часа и може да следите Барселона - Челси НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички