5 начина да се погрижим за кожата си преди и след тренировка


5 начина да се погрижим за кожата си преди и след тренировка
Снимка: makeup.bg

3281 0

Тренировките са чудесни както за мускулите, така и за здравето на кожата. Има дори проучвания, които доказват, всякакъв тип упражнения могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на признаците на стареене на кожата.

Намаляването на стреса е ключова причина да бъдем във форма. Безспорен факт е, че физическата активност оказва положително въздействие при борбата с него.

Всички знаем, че упражненията могат да подобрят здравето и външния ни вид. Кожата ни също заслужава любов и грижи - дайте ѝ ги като превърнете в навик тези няколко стъпки преди и след тренировка:

Не пропускайте слънцезащитата

Сигурно ви е омръзнало да чувате това изречение, но ето го отново! Не пропускайте да приложите слънцезащита с поне SPF 30 - този съвет следвайте дори и да сте във фитнес зала с големи прозорци, които пропускат светлина. Тъй като отделяте солидно количество пот, търсете водоустойчива слънцезащита. Нанасяйте върху лицето, шията и деколтето. Хората най-често забравят последната зона и се изненадват, когато забележат признаците на стареене там в края на 30-те и 40-те години.

Почистване на грима - преди или след тренировка?

Най-верояно ще отговорите и преди, и след. Може и да ви прозвучи шокиращо, но според някои дерматолози, няма проблем да пропуснете отстраняването на грима си преди да започнете упражненията си. 

Това което не искате върху лицето докато се потите обилно е, тежък овлажнител. Този тип продукти, понякога създават бариера върху кожата, която предотвратява отделянето на вода. Така не само има опасност порите да се запушат, но и се пречи на изпаряването на потта. 

Душ след тренировка

Сега, когато спортуването е социално приемливо, често ви се случва, да отидете във фитнеса, а веднага след това да тръгнете да вършите различни задачи или пък да седнете на обяд. Не бързайте! Потта създава влажна и топла среда за развитието на бактерии.

Измийте тялото, за да премахнете замърсяванията, омазняването и микробите. 

Измийте поне лицето


Ако все пак не обичате да се къпете във фитнес залата, поне измийте лицето си преди да си тръгнете. Избирайте нежно и леко почистващо средство, което да не раздразни епидермиса.

Кърпичките за лице са един чудесен вариант, когато тренирате навън. Ако имате склонност към акне, изберете такива със съдържание на салицилова киселина, предотвратяваща запушването на порите, което води до поява на пъпки. След това нанесете лек крем за лице, който да хидратира кожата. 

 

Охлаждане


Знаете, че трябва да охладите мускулите си след упражнения чрез ходене или разтягане, но лицето ви също се нуждае от почивка. Топлината може да увреди кожата, като попречи на възстановителните ѝ процеси.

Точно както предпазвате епидермиса си от UV лъчи, трябва да се пазите и от нарасналата вътрешна топлина. За щастие това не е никак трудно. Просто измийте лицето си с хладка вода, ако сте навън, или приложете охлаждаща маска, ако сте у дома. 

Красивата и чиста кожа върви ръка за ръка със спорта - просто трябва да следвате няколко лесни стъпки и сами ще се уверите в това.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички