Севиля изхвърли фаворита и върви към нов рекорд в Лига Европа


Севиля изхвърли фаворита и върви към нов рекорд в Лига Европа
Снимка: GettyImages

1861 0

Така както Реал Мадрид е господарят на Шампионската лига, така и Севиля е властелинът на Лига Европа. Андалусийци показаха за пореден път, че тогава, когато играят в любимия си международен турнир, пред тях няма пречки. Испанският тим се разправи с фаворита в турнира Манчестър Юнайтед и продължава към полуфиналите на турнира, където ще срещне Ювентус. Така Севиля вече мечтае за седмия си трофей в надпреварата, и то в сезон, в който преживява най-сериозната си криза във вътрешното първенство за последните двайсетина години.

Преди реванша на “Рамон Санчес Писхуан” резултатът беше равен (2:2), но още след първия гол на Юсеф Ен-Несири любителите на прогнозите с работещо 8888.bg приложение вече можеха да потърсят опцията именно Севиля да продължи напред. И действително андалусийският тим доказа, че на своя стадион, който се е превърнал в истинска крепост, както и в този турнир, е готов да повали всеки. При това насреща бяха “червените дяволи”, които на теория превъзхождат като селекция и като финансови възможности тима от южната част на Иберийския полуостров. Да, но Ман Юнайтед не успя да отстрани още един съперник от Испания, след като по-рано елиминира намиращите се в много по-добра форма Барселона и Бетис.

А ситуацията в Севиля съвсем не е толкова блестяща през този сезон. Андалусийци все още се борят за оцеляването си в Ла Лига, въпреки че в последните няколко седмици да съумяха да се отдалечат от зоната на изпадащите. На теория все още съществува вариантът тимът да спечели трофея в Европа и да заслужи квота за ШЛ, а в същото време да изпадне и да се озове в Сегунда дивисион. Такъв сценарий вече е малко вероятен, разбира се, защото след победата с 3:0 над “червените дяволи” отборът на Мендилибар си върна увереността и надеждите. А настоящият треньор е третият за сезона след Лопетеги и Сампаоли, като направи дебюта си в евротурнирите на 62-годишна възраст... при визитата на “Олд Трафорд”.

Ще се справят ли андалусийци и с Ювентус?

Следващият съперник на Севиля ще бъде „Старата госпожа”, чийто сезон възкръсна не само благодарение на елиминирането на Спортинг Лисабон, но и на факта, че отнетите по-рано 15 точки бяха върнати в актива на тима в Серия А. Така Юве се намира в отлична позиция да атакува квота за Шампионската лига по две направления. „Бианконерите” се разминаха с Манчестър Юнайтед, но нищо чудно Севиля да се окаже дори по-опасен противник за тях. Италианският гранд търси и първия си европейски трофей от 27 години насам. А последният тим от Ботуша, който спечелиха купа на континенталната сцена, също достигна до предпоследния етап на Лига Европа.

Моуриньо води Рома към нов европейски връх

През миналия сезон Рома и Жозе Моуриньо влязоха в историята като първите шампиони в най-новия клубен турнир – Лигата на конференциите. Сега под ръководството на Специалния „вълците” вървят най-малкото към нов европейски клубен финал. Пред своя публика в Рим отборът се справи, макар и след продължения с Фейенорд, като спечели с 4:1. Португалецът е доказан специалист в турнирните битки под егидата на УЕФА, като е вдигал пет пъти различни трофеи във вече дългата си кариера, включително два от Шампионската лига.

А противникът на Рома в полуфиналите като че ли е отборът, който остава в сянка в тази четворка. Вярно е, Леверкузен имаше късмет в жребия за последните две фази, като последователно елиминира Ференцварош и Унион Сен-Жилоа. Това обаче не означава, че германският тим не притежава качества да поднесе изненада. А такива вече видяхме немалко в елиминациите на Лига Европа. През този сезон втората по сила надпревара наистина събра някои от грандовете на континента, което неминуемо повиши интереса и качеството на турнира. И отборите, които останаха в надпреварата, притежават потенциал, за да направят шоуто още по-интересно в кулминацията на сезона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички