По-малко спорове и повече голове: Как празните трибуни промениха футбола?


По-малко спорове и повече голове: Как празните трибуни промениха футбола?
Снимка: Getty Images/Guliver

909 0

Интересни разкрития за отражението на празните трибуни върху футбола направи сайтът "Humanities and Social Sciences Communications". Изследването е било извършено на база мачовете на австрийския Ред Бул Залцбург в тамошната Бундеслига.

Авторите са анализирали 20 мача - 10 от сезон 2018/19 (до пандемията) и 10 от сезон 2019/20, проведен без зрители. Изследването е показало, че е имало 20% по-малко "емоционални ситуации" в мачовете без зрители. Сред тези моменти влизат споровете между играчи, спорове със съдии и нарушаване на правилата. В нормалните мачове за 39% от "емоционалните ситуации" в мишени се превръщат съдиите. Без зрители тази цифра е 25%.

Също така футболистите са извършили 4% по-малко фаулове в мачовете на пусти трибуни и са получили 14% по-малко дисциплинарни наказания (жълти и червени картони). В игрите с публика футболистите и арбитрите спорили около 41 минути, а без зрители - 27 минути. Авторът на изследването отбелязва, че играчите и персоналът станали по-хладнокръвни и по-малко участвали в спорове и дискусии.

Без зрители също така са падали повече голове: в 10 изследвани мачове със зрители Залцбург е вкарал 28 гола, а в 10-те без фенове - 36. А дали пролетният дял на Първа лига ще започне с фенове вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Други


Диего Марадона си отишъл с две болки в сърцето

Футболната легенда Диего Марадона, когото загубихме днес, си е отишъл с болка в душата. Две неща са тежали на...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама