Какво се пие по време на зимен Мондиал?


Какво се пие по време на зимен Мондиал?
Снимка: Guinness Sport Bar

7751 0

Светът отново е футбол, но този път всичко е толкова различно. Летните месеци са зад гърба ни, няма и помен от парещите жарко слънчеви лъчи, утрото е съпътствано от мъгла и студ, а  отсега до дните преди Коледа тепърва ще се играе историческото първо зимно световно първенство. В Катар температурите са далеч от минусови, но това не ни грее особено.

За разлика от много други турнири, 22-ото издание на Мондиал не ни кара да съжаляваме, че не сме на стадиона. Високите цени и липсата на подобаващи условия действат успокояващо на фенската ни душа, осъзнавайки, че мястото ни в спортния бар е повече от уютно.

В същото време публиката по стадионите в Катар гледа жадно към терена, тъй като няма да се предлага бира по време на мачовете. Научиха го 48 часа преди старта на турнира. А какво е световно първенство без бира?

Големият въпрос е какво ще консумира родният фен по време на зимен Мондиал? Предизвикателство, в което си заслужава да се гмурнем по-дълбоко в името на науката, а и неутолимата ни жажда.

По традиция зимните месеци се свързват с червено вино и ракия, друга логична опция е тъмната бира. Именно последният вариант звучи най-футболен.

Най-популярната тъмна бира в световен мащаб е „Гинес“. И по качество отговаря на всички очаквания – от вкуса, през нетрадиционните мехурчета, до така важната за изтънчените ценители форма на чашата. И нищо не е оставено на случайността. Затова и тя се смята за „черната перла“ сред тъмните бири. Всеки ден по света се изпиват по 10 милиона чаши. „Гинес“ се произвежда в над 50 страни и се продава в повече от 150 държави. Годишно се изпиват почти 1 милиард литра. 

Има си специален наръчник за наливане и отпиване от чаша с „Гинес“.

Поръчате ли си точно това пиво, трябва да изчакате известно време до получаването на чашата. А първата глътка трябва да е достатъчно голяма, за да не получите горчив привкус.

Но първо е наливането. Чашата трябва да е хладна и да се държи под ъгъл от 45 градуса под чучура на крана. Първата „доза“ трябва да включва 0,75 инча, след което се оставя течността да се уталожи в рамките на 119,5 секунди. Отново под 45 градуса, се долива останалата част.

А част от магията се крие в специалната чаша. Тя е проектирана по специален начин, за да може мехурчетата да образуват онази специфична пяна, така характерна за „Гинес“. Тя се налива по стената на чашата и създава типична струя на стичане. Този начин на наливане влачи мехурчета към дъното на чашата, а дизайнът на стъклото позволява повече пространство, така че впоследствие те  да се издигат от средата вместо отстрани, което води до кремообразна пяна. А това е само първата чаша, след нея душата копнее за още, а головете на мондиала и приятната компания допълнително спомагат за усещането, че животът е хубав.

Сега ни извини, запътили сме се към Guinness Sport bar на "Витошка" 18. Световното започна, а барманът вече е запретнал ръкави и е готов да балансира света. Феновете в Катар може и да не пият бира, но тези в България са готови за рекорди. Като за „Гинес“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички