"Пратих си детето в Киев, а войната избухна на следващия ден" - как звезда в Англия оцеля ментално на ужаса


"Пратих си детето в Киев, а войната избухна на следващия ден" - как звезда в Англия оцеля ментално на ужаса
Снимка: Robert Ghement - Pool/Getty Images

2747 0

32-годишният украински нападател Андрий Ярмоленко за пореден път коментира руската инвазия в Украйна, като акцентира върху футбола, който го е разсеял от войната. Футболистът получи почивка от клубния си тим Уест Хем, след началото на военните действия през февруари.

"Когато всичко започна на 24 февруари, пристигнах на тренировка и дори не можех да говоря. Потекоха ми сълзи. Помолих треньора да ме пусне вкъщи. Дейвид Мойс ми каза, че мога да избирам дали да тренирам, но задължително трябва да направя всичко възможно, за да осигуря безопасност на семейството ми“, коментира Ярмоленко.

"Не вярвах, че това може да се случи. Изпратих семейството си в Киев, защото детето ми имаше час за лекар. Можете ли да си представите как се чувствах следващата сутрин? Исках да си ударя главата в стената. Докато си изпращах семейството в Киев, аз си седях в Лондон", продължи играчът. 

Семейството на Ярмоленко вече е в Лондон, след като избяга от военните действия през Полша, няколко дни след първите бомбардировки.

"Трябваше да остана професионалист, затова се върнах. Просто полудявах и трябваше да се разсея. Но дори и сега, след като тренировката приключи, веднага се обаждам вкъщи."

Така Мойс извади Ярмоленко за четири поредни срещи, като при завръщането си на 13 март изигра 39 минути в домакинството срещу Астън Вила, а в 70-тата минута вкара първия гол в мача, като в крайна сметка отборът му се наложи с 2-1. Четири дена по-късно отново се появи като резерва, този път срещу Севиля, за да забие решаващия гол в мача, с който след продължения “чуковете” елиминираха шесткратния носител на Лига Европа.

"Страшно е дори когато се говори за войната. Трябва да си помагаме. Ако ние не го направим, няма кой да го направи. Всички роднини са живи и здрави. Братовчедите ми помагат да поддържам връзка с лелите и чичовците ми. Тези при които има постоянен обстрел се крият в бомбоубежища или мазета", разказва опитният украинец. 

"Сигурен съм, че няма да бъдем победени от никоя държава. Никой никога няма да може да пречупи духа ни“, завърши емоционално Ярмоленко. 

Капитанът на Украйна рядко говори пред медиите за случващото се в родината му, но съвсем наскоро Ярмоленко избухна жестоко срещу Русия и руското общество

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички