Когато футболът е много повече от "просто игра" (ВИДЕО)


Когато футболът е много повече от "просто игра" (ВИДЕО)

1402 0

Често хората казват, че футболът е само игра. Просто за забавление. И понякога изглежда точно така, особено в днешния свят, когато любимата на милиарди игри се превърна в бизнес. Но дори сега, когато всичко в този спорт е задвижвано от парите, футболът, по подобие на много други сфери, дава гласност на глобални проблеми, на които хората рядко обръщат внимание. Просто такава е силата на най-популярния спорт. И на най-популярните футболисти.

Безспорно легендата на Челси Дидие Дрогба е сред тези, които имат голямо въздействие не само на футболния килим, но и в живота на хиляди. Чрез неговата фондация той е помогнал на хиляди деца в Африка за по-добро образование и по-добър живот, а поредната инициатива в партньорство с Nestle е може би най-благородната, подемана от толкова голяма корпорация и едно футболно величие - Nestle® Cocoa Plan.

Какао?

Да, какао - тази така важна съставка при производството на различни шоколадови и сладки изделия, които всички така обичаме, но никога не се замисляме, че всъщност един ден този прекрасен вкус може да изчезне. През 2013г. професори от факултета по земеделие и околна среда в Сидни предупредиха, че ако методите за производство на какао не бъдат спешно модернизирани, търсенето на суровината за шоколад в развитите държави няма как да бъде удовлетворено в идните няколко години.

Кот д'Ивоар е основният износител на какао в световен мащаб, но съвсем доскоро фермерите, които отглеждат все по-ценното растение, нямаха никакви условия, както и изгода, поради факта, че търговци, преработвачи, износители и т.н. изкупуваха продукцията им на безценица. Нещата обаче се менят и благодарение на Nestle и кампанията "Какаовия план" днес се осигуряват обучения  за африканските фермери обучения за добри практики, благодарение на които те работят по-ефективно и по-леко, а производството им е улеснено и по-обилно.

Връх на тази кампания пък е построяването на 40 училища, в които 10 000 деца ежедневно научават нови неща за заобикалящия ги свят.

Много хубаво, но каква е ролята на един футболист?

Нима се сещате за по-популярен жител на Кот д'Ивоар от Дидие Дрогба? Нападателят не е просто футболист, изкарващ милиони. "Ритнитопковецът" никога не е забравял къде са неговите корени и до ден днешен се опитва да "върне" на обществото, вместо да пилее парите си необезпокояван. Дрогба винаги е бил пример за подражание на младите не само в Кот д'Ивоар, но и в цял свят. Пример за това как с много труд, много усилия и много желание може да бъде променен един човешки живот. Логично, Дрогба приема присърце кампанията на "Nestle" и е неин глас за цял свят, който разпространява идеята на една благородна кампания.

Някога да сте за замисляли, че докато хапвате вкусен Kit Kat, всъщност помагате за едно добро дело? Че всъщност вие сте част от причината за старта на кампанията "Nestle Cocoa Plan"?

Дрогба може да е "само футболист" за някои, но той е много повече от това. Той е глас, който бива чуван от милиони. Той е причината всеки, прочел тези няколко реда, да осъзнае глобалния проблем с производството на какаото. И този "ритнитопковец" и "Nestle" са с основна заслуга днес да хапнете малко вкусен шоколад. Както и в следващите години, защото те са причината недостигът на какао да се превърне в социална тема, вълнуваща милиони по света.

И когато пак ви мине през ума мисълта "футболът е просто игра", замислете се над това, че Дрогба може спокойно да лежи на някой плаж с питие в ръка, далеч от световните проблеми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички