Филип Лам - от дървото до световния връх


Филип Лам - от дървото до световния връх
Снимка: Getty Images/Guliver

8824 0

И двамата - Филип Лам и Лионел Меси, са съвършени футболисти, но само един от тях Пеп Гуардиола нарече "най-умният футболист, който съм срещал". И това не е... Меси.

Филип е на 11 г., когато започва да рита в Байерн. На тренировъчния комплекс "Зебенер щрасе" той е изпълнен с въодушевление и избира Мехмет Шол за свой кумир. Единственият проблем е, че трябва да играе на поста флангови защитник. Това налага хлапакът да се пренастрои. "Бързо разбрах, че повече не мога да се сравнявам с Мехмет, затова избрах Паоло Малдини".

Бърза схватливост и универсалност - това е Лам както на 11, така и на 30 г. Нищо и всичко се променя. Способността му за адаптация остава същата както преди, но ако по-рано беше един амбициозен млад човек, сега е на границата на величието. Всичко, от което се нуждаеше, беше онзи триумф на "Маракана", за да направи последната крачка. Победата на Германия позволи на Лам да се присъедини към такива светила в топ 20 на капитаните шампиони, като

Диего Марадона, Франц Бекенбауер, Лотар Матеус

Ако беше загубил, мястото щеше да заеме Лионел Меси. Лам е спокоен и скромен, но безжалостен с конкуренцията в преследване на успеха.

И двамата - Лам и Меси, спечелиха вътрешните шампионати и купите на своите страни по няколко пъти, като вдигнаха над главите си и Купата на ШЛ. Хосеп Гуардиола обаче удостои с комплименти само единия. Вярно, коментарът беше направен още в началото на престоя на Пеп в Байерн, и вероятно беше начин да се подмаже на новия капитан, но няма съмнение, че бившият треньор на Барса наистина обожава Лам. И защо не?

Универсалността на Лам го прави футболист мечта за всеки треньор. Дали е перфектен? Може би. През март т.г. германската преса използва фрази като "съвършен" и "Г-н 100%", след като капитанът на Байерн завърши мача от Бундеслигата срещу Херта Берлин със 100% акуратност на паса. Всичките му 133 паса безпогрешно достигнаха своя адресант. Според недоброжелатели обаче, болшинството пасове били къси и хоризонтални, но обективно погледнато, това е излишно заяждане. Гуардиола не желае да слуша никой: "Невъзможно е да се играе по-добре от това, което върши Лам на своя пост (№ 6) през последните два мача" - заяви испанецът.

Един от най-добрите халфове на Барса през последните години - Шави Ернандес, също е поклонник на немеца. "Лам е най-добрият играч с огромна харизма. Можете да го поставите отзад, в средата или дори на поста нападател. Той явно не спира в развитието си и стремежа да става все по-добър". Бившият краен защитник и капитан на Бразилия Карлос Алберто веднъж подхвърли: "Понякога Лам спира дъха ти. Не допуска нито една грешка. Машина ли е? Не. По мое време Вебер, Шулц, Хьотгес бяха машини.

Филип Лам е художник

Но имаше и времена, когато не ценяха толкова Лам.

Както става с повечето подрастващи футболисти, Лам също среща проблеми, преди да пробие в първия състав. Херман Герланд, който е работил с младежите на Байерн, а сега е един от треньорите на германския шампион, разказва любопитна история за капитана на бундестима. "Лам беше прекрасен футболист дори на 17 г., но никой не го искаше в отбора. Предложих да го дадем под наем. Един от треньорите поиска да му платя бензина, задето напразно бил път, за да гледа Филип, и останал разочарован. Няколко години по-късно срещнах същия треньор в Берлин, извадих портфейла си и го попитах: "Колко искаше да ти платя за онази екскурзия?".

В края на краищата Лам заминава в Щутгарт под наем за 2 г. Изиграва общо 53 мача в Бундеслигата и става част от отбора, заел четвърто място в шампионата 2003/04 под ръководството на Феликс Магат. Завръщайки се в Байерн, Лам веднага намира място в първия отбор. "Не съм сигурен дали той изобщо е способен да играе лошо" - споделя Герланд.

Лам дебютира в първия отбор на Байерн през сезон 2005/06 и става неразделна част от него в следващата кампания. Печели 5 шампионски титли, 5 Купи на Германия, по 2 Суперкупи и ШЛ, веднъж Суперкупата на Европа и клубното световно първенство. От тези 15 титли Лам печели осем с капитанската лента, в което се крие известно раздвоение на личността. При цялата си явна скромност и добродушие, той жадува да бъде лидер.

Когато отказва на Барселона през 2008 г., главната причина не е заплатата, а положението му в йерархията на Байерн. "Може би ме недооцениха, но за мен беше важно, че в крайна сметка Байерн ме прие - казва той. - След няколко разговора категорично се убедих, че вече съм станал важна част от пъзела на клуба. Което за мен е фундаментално".

После идва ред на националния тим. Питат го: "Един играч израства ли до лидер на отбора, или изведнъж решава, че иска да стане капитан?". "И едното, и другото - отговаря Лам. - Аз дойдох в бундестима на 19 г. без всякакъв опит в дискусиите. Сега съм още млад, но вече доста по-опитен футболист, който гони и свои интереси. Амбициозен съм и искам да постигна много неща с отбора. Иска ми се да имам по-голям принос".

В крайна сметка Лам става капитан както на Германия, така и на Байерн. Само няколко дни след краха на Германия на полуфинала в ЮАР през 2010 г. срещу Испания, Балак разкритикува Лам. "Аз съм капитан на националния отбор - казва Балак. - Филип Лам направи своя ход съвсем несвоевременно (Балак получи травма малко преди СП). Контузията ми попречи да се защитя. Един играч не може да си пожелае поста, на който иска да играе. Същото се отнася и за длъжността капитан.

Трябва да се уважава йерархията

Възнамерявам да си поговорим с Филип за това. Това не е мой проблем, тъй като все още съм капитан". Балак никога повече не е капитан на националния отбор на Германия. Всъщност, подобно поведение е типично за него. В книгата си от 2011 г. той залива с критики и треньорите, при които е играл - Клинсман, Магат, Ван Гаал и Руди Фьолер.

"Какво означава лидер?" - питат Лам в интервю. "Аз не обичам този термин - отговаря Лам. - За мен не съществува точно определение на този термин. Защо Ефенберг беше лидер - защото беше откровен ли? Или защото имаше определен авторитет на терена? Има разлика. Днес няма нито един играч, който може еднолично да води след себе си отбора. Тази отговорност вече се поделя, и всеки играч е длъжен да поеме за себе си отговорност. Вижте Манчестър Юнайтед, който спечели ШЛ през 2008 г., когато нямаше вече лидер като Рой Кийн".

Лам държи на своето верую и положението му в бундестима засега е непоклатимо. Според него, ако футболистът е добър на терена, той може да има изисквания. Никой не знае как Лам ще се справи със ситуацията, ако играта му се влоши. Засега обаче това е далечна постановка, а ние станахме свидетели как едно срамежливо хлапе стигна толкова далеч. В потвърждение майката на футболиста Даниела споделя: "Той беше спокойно и тихо момче - до такава степен, че беше невъзможно да получи роля в училищен спектакъл. Поради което Филип винаги играеше ролята на дърво, луна или слънце".

Пътят е славен - от дървото до световния връх. В неделната вечер лидерът на Германия направи тази последна крачка и се нареди сред най-великите във футбола. Историята доказва, че Лам винаги може да получи, каквото пожелае.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички