Работни дрехи по вид материал и цвят


Работни дрехи по вид материал и цвят
Снимка: e-alexandra.com

1267 0

Сега много работодатели се стремят да обличат своите служители стилно. Вярно е, че в стремежа към естетика често се забравя основното предназначение на работните дрехи - защитното. Дори в едно предприятие има известно разделение между формата на работно облекло, например инженерно-технически персонал и обикновени работници от различни отдели, включително по цвят.

Що се отнася до цвета на гащеризона, няма легализирани решения в това отношение, с изключение на инструкции за защитни каски на строителни обекти и промишлени предприятия (инженер и технически работник трябва да имат каска само бяла, а работникът трябва да има друг цвят, дори червено или черно).

Ето защо е напълно оправдано, ако предприятията поръчват работни дрехи  от няколко модела и цветове, за да можете визуално да различите служител на сервиз, облечен например в зелен гащеризон, от портиер, облечен в оранжев костюм.

Особено популярни са сивите и сини гащеризони със светлоотразителни ивици по якето и панталона.

Материали

За производството на летни комплекти, както бе споменато по -горе, преди това е бил използван памук. Те го използват сега, но доста рядко в чист вид. Понастоящем се използват предимно смесени тъкани, състоящи се от част от памук и различни химически влакна. В допълнение, денимът е доста често срещан материал, използван за производството на работни дрехи, но също така главно с някои добавки, включително защитни свойства.

Висококачествената памучна тъкан (например сатен, кинц, фланел, бяло и други) се използва при шиене на работни дрехи  за медицински институции, хранителни и хотелски предприятия. Различава се с висока хигиена, мекота и издръжливост.

Често използвани за шиене работни костюми тъкани от смес от лен и памук. Освен това, такъв материал се подлага на специална обработка, за да се подобри неговата практичност. Импрегнациите могат да подобрят свойства като абсорбция на влага, огнеустойчивост, мръсотия и водоустойчивост.

Въпреки това, за работно облекло, предназначено за заварчици, строителни работници, пожарникари и монтажници на височина, памучните материали са подходящи само като летни тениски, които се слагат под защитния си гащеризон, за да изсмукват потта от тялото. Костюмите за тези специалисти обикновено се шият от брезенти с различни защитни импрегнации: от дъжд, огън, искри, вятър.

Изискванията към материалите за работни дрехи са следните:

  • износоустойчивост;
  • пълно запазване на защитните свойства и качество дори при продължително съхранение;
  • свойствата на материала не трябва да се губят по време на почистване, изпиране и дезинфекция;
  • дори грубото облекло не трябва да причинява увреждане на човешката кожа.

Източник: e-alexandra.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички