Качествено спално бельо – как да изберем подходяща материя


Качествено спално бельо – как да изберем подходяща материя
Снимка: spalnobelio.bg

1211 0

За шиене на ежедневно спално бельо се използват не скъпи материи, които съдържат не само естествени влакна, но и синтетични. Доброто пране не потъмнява, не избледнява, диша и издържа на много прания. Благодарение на добавянето на синтетични конци, тъканта се почиства лесно и изсъхва бързо.

Сатен. Материята, която се основава на 100% памук, се отличава с блясък и повишена плътност. Сатененият материал е приятен на допир, дишащ, космите на домашни любимци не залепват по него и не се набръчкват. Отвън сатенът е лъскав и с гладка повърхност, но отвътре е леко груб, което го прави особено удобен по време на сън.

Калико. Този вид плат е широко разпространен и се състои от 100% памук. Calico може да се пере перфектно, тъканта е хигиенична, хигроскопична, екологична и не изисква внимателна поддръжка. Тъкането е представено под формата на дебели и издръжливи нишки. Чертежът не избледнява дълго време.

Лен. Спално бельо, изработено от естествен лен, е много здраво и съответно издръжливо, но за разлика от памука, много се мачка и трудно се глади, затова към тъканта се добавят памучни конци. Ленената тъкан е малко груба, но има и предимство, действа като балсам, т.е. затопля студа и ви предпазва от силно изпотяване през лятото.

Коприна. Нишките се получават от копринени буби. Коприненият плат е приятен за тялото, издръжлив, мек и лъскав, но цената му е относително висока. Коприненото спално бельо е много красиво и изглежда наистина луксозно. Материалът практически не се набръчква, а също така е хипоалергенен.

Съвети за грижа за спалното бельо

  • Новозакупеното бельо, преди да се постави на леглото, трябва първо да се изпере;
  • Преди пране, прането трябва да бъде сортирано по цвят;
  • Не е препоръчително да се смесват памук и синтетика, а да се използват различни режими на пране;
  • Гладете спалното бельо малко подсушено;
  • Тъмните и цветни тъкани трябва да се гладят от обратната страна.

Източник: spalnobelio.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички