Идеи за банята: Цветови решения и декоративни елементи


Идеи за банята: Цветови решения и декоративни елементи
Снимка: remontira.bg

1820 0

Банята не е само помещение за поддържане на лична хигиена, тя е предназначена да пречисти тялото и душата ни от умората, стреса и да ни помогне да възстановим силите си.

Ето защо не е добре да избираме твърде ярки нюанси за стените, а таванът да оставим снежно бял. Подобен контраст е всичко друго, но не и релаксиращ.

Най-подходящите цветове за плочни в банята са зелените, сините, лилавите и белите нюанси. Цветовете като черно, сиво и кафяво по принцип не са много препоръчителни.

Що се отнася до драматичните контрастни акценти, те могат да разнообразят неимоверно много интериора, но следва да се използват с мярка, за да не претоварят визуално помещението.  За да не е много натрапчиво можете да заложите на мебели за баня в неутрални цветове и да добавите акценти с нещо по-искрящо.

Орнаменти, очертани зони или фризове по стените са желано и красиво допълнение, а контрастите, в които можете да ги решите са многобройни – съчетание между жълти, червени, зелени, сини и лилави тонове.

Възможни комбинации от цветове, препоръчани от дизайнерите

Дизайнерите имат една тайна, която им позволява винаги да избират правилната комбинация от цветове и нюанси, било то  за интериор на баня или друго помещение. Става въпрос за така наречения цветен кръг. За да се възползвате и вие от него, достатъчно е да се запознаете с четири прости формули.

Двата най-добре съчетаващи се контрастни цветове се намират точно един срещу друг, например - син и оранжев.

Класика от три цвята

Лесно ще го постигнете. Просто изберете тези цветове, които отстоят на еднакво разстояние един от друг, например - синьо, червено и жълто.

Аналогична триада

За да постигнете хармония, изберете три цвята, разположени близко един до друг, например -    жълто-оранжево, жълто и жълто-зелено.

Контрастна триада

В този вариант единият цвят ще бъде основен и към него следва да се добавят още два нюанса, които се намират в близост до него, например – виолетова основа, допълнена от жълто и оранжево или жълто и зелено.

Изборът на цвят за стените в банята рядко приключва само с един нюанс, а това означава, че когато обмисляте основните цветове, си струва да се съобразите и с това, как те ще се съчетаят в интериора.

Създайте визуален интерес

Хоризонталното разделяне с помощта на два различни цвята може да не в права линия, а вълнообразно.

Границата между двата цвята може да бъде направена с различни материали: ламели, летви, мозайка и други.

Цветните вложки изглеждат много красиво

Ако стените са боядисани със съответния основен цвят, след като изсъхнат, може да се украсят с помощта на декоративни елементи - геометрични фигури, хоризонтални и вертикални ивици, шарки или шарки.

Акцентна стена

Това може да се направи, ако три от стените в банята са боядисани в неутрален тон, а четвъртата е завършена с акцент, примерно от по-тъмен нюанс на същия цвят.

По аналогичен начин може да се работи и с всякакви ниши, первази и други отвори.

Източник: remontira.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички