Блекджек - любима игра в американските казина. И не само там


Блекджек - любима игра в американските казина. И не само там
Снимка: blackjack

1453 0

Достатъчно е да сте попаднали на някой и друг филм, в който е засегната хазартната тематика, за да сте чували името на тази игра. Блекджек всъщност е главната атракция в американските казина, по-популярна дори от рулетката и ротативките. Правилата са прости за усвояване, а в същото време играчите имат контрол върху събитията, макар и късметът да е водещ фактор. И все пак това далеч не е само американско забавление. Играта всъщност има европейски корени, като за практикуването на нейния прототип, известен просто като 21, се споменава още преди половин хилядолетие в Испания. Но стандартът, наложен в последните години, който се прилага и в онлайн версиите на блекджек , се базира най-вече на вариациите в щатските казина.

Какви са основните правила?

Макар че се наблюдават съществени различия в различните видове блекджек, то базовият принцип важи навсякъде. Играчът (или играчите) залагат срещу дилъра, като всеки получава по две карти в началото. Едната карта на крупието е видима за залагащия, докато другата остава скрита. Печели този, който при сваляне на картите има най-висок сбор от точките, който обаче не надвишава 21. Когато сборът надхвърли тази стойност, играчът или дилърът изгарят (Bust).

Акумулирането на повече 21 точки все пак не е възможно само с две карти в ръцете, тъй като максимална стойност носи Асото - 11 (но може да се брои и за 1), докато следващите по сила са по 10 точки (Поп, Дама, Вале, Десетка). Числата върху картите отбелязват и колко точки струват в блекджек. За да се прескочат 21 точки, със сигурност са необходими повече от две карти. И тук идва вече мисленето от страна на залагащия - какво да прави след раздаването. Може да поиска допълнителна карта или карти (Hit) или пък да остане с тези, които смята, че са му достатъчни (Stand). В момента, в който всички играчи на масата обявят Stand, всичко се сваля на масата. Играчът може да обяви това действие както след първоначалното раздаване, така и след като е получил една, две или карти.

Какво да правим, когато имаме между 15 и 17 точки?

Такава ситуация е най-трудна за преценка. Ако играчът има по-малко от 15 точки, то е логично да поиска нова карта (а ако са по-малко от 10, направо е задължително). Ако има 18, 19 или 20, то шансовете за успех не са малки и може да спре, защото с нова карта рискът да изгори е сериозен. Зоната между 15 и 17 е най-несигурна от гледна точка на това какви действия да бъдат предприети. Сборът може да е малък, тъй като при някои разновидности дилърът може да добави повече карти от играча, докато не достигне или прехвърли 21. Същевременно в диапазона 15-17 добавянето на нова карта носи осезаема заплаха от Bust.

Най-лесно е, когато от самото начало залагащият получи 21 точки в ръцете си. Тогава е ясно, че печели, но такива моменти са сравнително редки. А когато видимата карта на крупието е Асо, играчът обикновено има право на застраховка - право да разбере дали със скритата карта се образува блекджек или не. Банката винаги има предимство, но тази игра дава достатъчно поле за мислене и на участниците. Не всичко е само късмет.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички