Започнаха Световните серии по покер


Започнаха Световните серии по покер
Снимка: PokerNews

2572 0

Преди броени дни започна грандиозният ежегоден турнир Световни серии по покер. Това е 49-ото издание на събитието, провеждащо се всяка година по същото време в Лас Вегас. То се състои от серия турнири, които протичат през юни и юли, като по-голямата част от тях са вариации на най-разпространената покер игра Texas Hold’em.

Историята на Световните серии датира от далечната 1970г., като за основател се счита Бени Биниън – емблематична фигура в света на игрите с пари в онези години. В средата на миналия век той закупил популярното тогава казино Ел Дорадо, където именно се провела и първата Голяма игра. Победител в основното събитие станал легендарният покер играч Джони Мос, който бил провъзгласен за световен шампион.

В следващите години мащабите на събитието наистина станали грандиозни, а играта започнала да придобива все по-голяма популярност. Макар в днешно време да е доста по-лесно и достъпно да поцъкаш в онлайн залите, тръпката и адреналинът от играта на живо си остават незаменими за истинските ентусиасти и професионалисти. Чарът на големите турнири е и във възможността да се изправиш срещу най-големите играчи и да седнеш на една маса с емблематични фигури в световния покер.

Сесиите обаче са доста продължителни и играта може да се проточи с дни, което е изтощително за играчите. Така че, дори отстрани да изглежда като лежерна игра на карти, всъщност изисква много повече. Истинските професионалисти са играчи с дългогодишен опит, включващ не само практика, но и изучаване на стратегии, психическа подготовка и опознаване на опонентите.

Наградата за всяко отделно събитие се състои в парична сума, която се определя от броя играчи и размера на входната такса, или т.нар. buy-in, както и емблематична златна гривна. Тази година се очаква рекорден брой от 78 събития и респективно гривни.

Първият български играч, достинал до заветната гривна, е Иво Донев, който завоюва този успех през 2000г. в събитие на Limit Omaha. Освен покер играч той е и професионален шахматист, син на известния ни гросмайстор Христо Донев.

Втората златна гривна в българския покер принадлежи на младата надежда и един от най-добрите ни играчи към момента – Симеон Найденов. През 2013г. той спечели над половин милион лева в събитие №36 в Лас Вегас. Симеон стана и първият българин, спонсориран от най-голямата онлайн покер зала PokerStars. Миналата година той постигна още един завиден успех в кариерата си на Световния покер тур в Лос Анджелис, като спечели над милион лева.

Основното събитие на Световните серии, което ще короняса и следващия световен шампион по покер, ще се проведе между 2 и 14 юли. То е с buy-in от 10 хиляди долара, а играта е No-Limit Texas Hold'em. Тоест няма зависимост между останалите събития и финалната маса, нито начин за квалифициране на участниците; необходимо е единствено заплащането на входната такса. В тази вариация на играта няма лимит, което означава, че максималният залог, който играчите могат да направят, се определя единствено от сумата на техните чипове, следователно могат да заложат толкова, с колкото разполагат. В миналогодишното издание през 2017г. участие в основното събитие взеха над 7 хиляди играчи, а победителят Скот Блумщайн си завоюва освен титлата световен шампион завидната печалба от над 8 милиона долара.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички