Полезни съвети при покупка на каяци


Полезни съвети при покупка на каяци

2831 0

Идеята за покупка на каяк е вълнуваща и предоставяща много нови възможности, особено за хората, търсещи нови преживявания, изпълнени с адреналин.

Процесът на избиране, обаче, е доста комплексен, поради което не трябва изборът да се свежда до емоционални решения, а до рационални такива.

Трябва да помислите за неща като място, на което ще използвате каяка, потребност и честота на ползването (дали ще е ежеседмично или няколко пъти в годината).

Може би предпочитате езерото и неговите спокойни води или по-бурните, но и вълнуващи морски вълни?

Търсите ли спокойствие и природа, или пък държите на едно незабравимо приключение, изпълнено с адреналин?

Отговорите на тези въпроси до голяма степен ще ви ориентират в това какво да търсите и на какъв каяк да се спрете.

Обърнахме се към експертите от онлайн магазина за каяци GrapperKayaks.de (Kajaks in Deutschland) , за да съставим списък от наистина полезни съвети, които да ви помогнат при покупката на каяци.

Основните видове каяци

Според начина на сядане, каяците се делят на две разновидности – „Sit-in“ и „Sit-on-top“. Избирайки една от тях ще бъде първата стъпка в това да стесните възможностите, от които да избирате.

Каяците от тип „Sit-in“ са по-традиционни и са изработени с малка кабинка. Сред предимствата на този тип каяци са:

  • Дават определен заслон от вятър и вода. Може да добавите допълнително покритие с така наречената „spray skirt“. Тя представлява гъвкава водоустойчива покрива с дупка за вашата талия. Тези покривки могат да помогнат за предотвратяване на проникването на вода в каяка, докато гребете;
  • Тези модели предлагат повече пространство;
  • „Sit-in“ каяците често се произвеждат със специални скоби за крака;
  • Противно на общоприетото схващане, този вид каяци всъщност са доста просторни, така че няма нужда да се притеснявате от липса на пространство;
  • „Sit-in“ каяците могат да са по-ефикасни за гребане, отколкото типа „Sit-on-top“, заради по-ниския си център на гравитация.

Каяците тип „Sit-on-top“ са по-потребителски настроени и се приемат за подходящи за почивен ден във водата или за риболов. Предимствата, които трябва да имате предвид:

  • Те са универсални и често са подходящи за начинаещи;
  • По-подходящи са за топла среда, тъй като е по-лесно да се намокрите върху тях;
  • Каяците „Sit-on-top” са по-лесни за качване и слизане, тъй като предоставят добра стабилност;
  • Притежават по-високо ниво на сигурност спрямо наводняване.

Третият тип каяци, които е добре да вземете предвид, са надуваемите. Този вид каяк е издръжлив, лек и лесен за пренасяне.

Щом приключите в края на деня, просто изкарвате въздуха от каяка и го прибирате. Това също е много добра опция за начинаещи, които искат да навлязат в света на каяците.

Обърнете внимание на товароносимостта

Важно е да вземете предвид максималния капацитет на тежест, който всеки каяк може да поеме и да го съобразите с вашето тегло и всички неща, които ще ви трябват по време на употребата.

Товароносимостта трябва да е ясно посочена в техническите спецификации на каяка. Тя включват тежестта на човека/хората, както и допълнителните предмети.

Дължина и ширина – какво трябва да знаем

Най-общо казано, колкото по-дълъг и тесен е един каяк, толкова по-бързо и праволинейно ще се движи той.

Каяците, които са широки и къси, пък, са по-стабилни и маневрени, но всичко това е за сметка на скоростта.

Ако сте нови с каяците, е по-добре да се насочите към по-широк модел, който е по-подходящ докато свикнете във водата.

Обърнете внимание и на вашата височина, когато обмисляте дължината на каяка. Това може да е особено важно за „sit-in“ каяците.

За да имате едно наистина приятно преживяване във водата, трябва да сте уверени, че имате достатъчно пространство в каяка.

Откъде да закупите качествени каяци

Не са много местата, които предлагат покупка на каяци, било то за любителски или по-професионални нужди. Може да погледнете в магазина на GrapperKayaks, който ще откриете тук – Kajak Kaufen Online Shop.

Другият вариант е да прегледате сайтове на специализирани производители, в зависимост от нуждите си за конкретен вид плавателно средство.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички