Защо Ван Перси е Робин и още 6 интересни факта за него


Защо Ван Перси е Робин и още 6 интересни факта за него
Снимка: Getty Images/Guliver

8234 1

1. Бъдеща звезда

Рибин ван Перси се рожда през 1983 г. Името на детето било избрано неслучайно: малко преди раждането му неговият баща, художник по образование, нарисувал илюстрациите по книга за Робин Худ, именно затова детето станало Робин ван Перси.

Интересен факт е, че в ученическите си години спортистът е бил най-непослушното дете в училището: замесвал се в разпри и други истории.

Докато учел, даже няколко пъти се опитали да го изгонят от училище, но всички опити били напразни.

2. Как го наричали близките

Много отдавна футболистът си е спечелил прозвището "кобра". Според холандските експерти подобен прякор бил лепнат на Робин заради стила му на игра, който можете да се досетите, че е като на змия. По-точно - неговата филигранност и лекота, благодарение на които да елиминира няколко съперници рядко му създава трудност. А ударът с голяма сила е истинският проблем за вратарите, които играят срещу холандеца.

Вторият прякор на ван Перси се появи, след като той се ожени за мароканката Бухра. Оттогава го наричат "мароканеца". Интересно е да се отбележи, че тя винаги е подкрепяла футболиста, дори когато той се е представял зле. А отивайки с него в Лондон, Бухра рискувала да си навлече гнева на родителите си.

3. Щастлив брак

За да се ожени за Бухра, Робин ван Перси приел исляма. Този въпрос обаче е доста деликатен за футболиста, така че той често говори за вярата си в Бога. Но с увереност може да се каже, че Робин е мюсюлманин.

Щастливият брак на Робин и Бухра даде двоен плод - те са горди родители на две деца: Диана и Шакийл. Необичайното име на момчето е избрано неслучайно: докато гледал мач с участието на великия баскетболист Шакийл О'Нийл, на Ван Перси му хрумва да даде това име на сина си.

4. Вечните трансфери в Манчестър Юнайтед

Още в далечната 2001 г. Робин ван Перси можел да се озове в състава на "червените дяволи", но тогава сър Алекс Фъргюсън бил непоколебим: специалистът сметнал, че холандецът още не е готов да играе на високо ниво. От това се възползва Арсенал.

Но почти веднага след трансфера му в отбора спортистът попада в неприятна ситуация - обвиняват го в изнасилването на Мис Холандия. До ден днешен няма единодушно мнение по това дело, но по време на разследванетован Перси отрекъл да е участвал в инцидента.

5. Дългоочакваният трансфер

Дългоочакваният преход на Робин в Манчестър Юнайтед се случи през 2012 г. За холандеца Юнайтед плати 24 милиона паунда. След трансфера Ван Перси призна, че си е навлякъл семейни проблеми: малкият му син не можел да отвикне от това да нарича баща си "татко Арсенал".

Що се отнася до самия трансфер, майката на Робин настоятелно го разубеждавала да не напуска Арсенал, но футболистът сам решил за себе си.

6. Има талантливи родители

Родителите на играча са много талантливи хора. Но когато Робин е на 3 години, те решават да се разведат. Нападателят има две сестри - Лили и Кристина. Децата били основният "проблем" при развода: съдът не могъл да вземе решение на кой от двамата родители да присъди правата над тях. Така било решено момичетата да бъдат дадени на майката, а Робин - на баща си.

На свой ред Боб, бащата на футболиста, имал участие в проектирането дизайна на трибуните на "Емирейтс", който бе построен през 2006 година.

7. Притежател е на куп награди и титли

За своята кариера Робин е постигнал многорекорди, спечелил е и много награди и отличия. Притежава Купа на УЕФА, Суперкупа и Купа на Висшата лига, финалист е в Шампионска лига, а в състава на Холандия завоюва сребърен медал на световното първенство в ЮАР през 2010 г. Наред с това Робин ван Перси е сред десетимата най-скъпи играчи на планетата през 2012 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички