Терминаторът Фуркад няма спирка, Краси Анев с историческо класиране


Терминаторът Фуркад няма спирка, Краси Анев с историческо класиране
Снимка: Getty Images/Guliver

2604 0

Историческо класиране за българския мъжки биатлон. В едно състезание за златните хроники Красимир Анев успя да вземе четвърто място, като не можа да победи на финален спринт една от звездите на Русия – Дмитрий Малишко. Другият българин - Владимир Илиев, остана на 19-то място.

Победител в масовия старт в Оберхоф стана лидерът за Световната купа Мартен Фуркад, който записа 36-та победа в кариерата си. Втори остана вторият във временното класиране Антон Шипулин. Норвежките звезди Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен претърпяха голям провал, като завършиха съответно 17-ти и 27-ми.

В генералното класиране Мартен Фуркад е повече от убедителен лидер с 481 точки. Втори е Антон Шипулин с 390 пункта, а трети е Емил Хегле Свендсен с 343 точки. Краси Анев вече се намира на 14-то място с 208 точки, а Владко Илиев е 26-ти със 161 точки.

Състезанието

На старта Краси Анев тръгна под номер 16, а Владко Илиев беше с номер 23. Лидер в дисциплината е Мартен Фуркад, който водеше колоната, а с втори и трети номер бяха Антон Шипулин и Емил Хегле Свендсен.

При първата стрелба най-добре се справи живата легенда Оле Ейнар Бьорндален, който стреля най-бързо и точно, без грешка и поведе колоната. Зад великия норвежец бяха Симон Едер, на 0,5 секунди и Мартен Фуркад – на 1,5 секунди. Владко Илиев и Красимир Анев излязоха с по една грешка.

При втората стрелба водещата четворка беше Мартен Фуркад, Яков Фак, Оле Ейнар Бьорнадален и Емил Хегле Свендсен – всичките без грешка, в рамките на 2,6 секунди. Симон Едер също ги гонеше и изоставаше само на 4,5 секунди от Фуркад. От българите Краси Анев направи нула и излезе на 10-то място, на 20-тина секунди зад Фуркад, но Владко Илиев сбърка два пъти и изпадна чак на 22-ро място.

Третата стрелба се оказа истинска благодат за Мартен Фуркад. Той успя да стигне малко по-бързо от основната група и бързо наниза пет от пет, а веднага след него се появи силен порив на вятъра, който забави следващите го биатлонисти и те изгубиха доста време на стрелбището. Така Фуркад натрупа аванс от 27,9 секунди пред втория Дмитрий Малишко, а трети беше Ерик Лесер. Отлично се стекоха нещата и за Красимир Анев, който излезе на шесто място, на 54 секунди зад Фуркад. Пълен провал беше това влизане на рубежа за Оле Ейнар Бьорндален и Емил Хегле Свендсен, които направиха съответно две и три грешки и излязоха на 14-то и 20-то място. Владко Илиев излезе на 25-то място, с още две грешки и общо пет в три стрелби. След тази стрелба само Мартен Фуркад не беше правил грешка.

Дойде и последната стрелба, а там се получи истинска касапница. Вятърът стана много силен, като Мартен Фуркад се забави изключително много, след като направи три от три и позволи на Малишко дори да го изпревари като бързина на стрелбата, но с две грешки. Французинът обаче стисна зъби и успя да уцели и последните две мишени, което му осигури победата – с 26,8 секунди преднина пред втория Антон Шипулин и почти 40 пред Дмитрий Малишко. А четвърти беше Красимир Анев, който направи само една грешка и до първата контрола изпревари издъхващия Малишко и стана трети! Зад Краси бяха още Андрес Расторгуевс и Михаел Шлезингер, но на 15-тина секунди.

В крайна сметка нещата се решиха от финален спринт между Анев и Малишко, но нашето момче не издържа накрая и остана на четвърто място. Владко Илиев финишира деветнадесети, с шест грешки, на само две места зад Оле Ейнар Бьорндален, който направи пет грешки. Също толкова наниза и Свендсен, който остана чак 27-ми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички