Навършиха се 42 години от единствената победа на Петър Попангелов в Световната купа по ски


Навършиха се 42 години от единствената победа на Петър Попангелов в Световната купа по ски
Снимка: Ilian Telkedzhiev/LAP.bg

6365 0

На 8 януари се навършват 42 години от единствената победа на легендарния български скиор Петър Попангелов в кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини. През 1980 г. Попангелов триумфира в Ленгрис (Германия), като завършва с 0,49 сек пред втория Алесандър Жиров и с 0,75 сек пред легендарния Ингемар Стенмарк, който е трети.

Три години по-рано в същия град Попангелов става носител на Европейската купа в слалома, което е големият му пробив и след това в продължение на 11 години е част от световния ски елит. В кариерата си той има 11 подиума, като шест пъти финишира втори и четири пъти трети.

"Най-ценната ми победа е първото място за Световната купа в Ленгрис (Германия) на 8 януари 1980 година – спомня си Пепи. – Там беше най-трудно и се караше с най-високо качество. Голяма беше емоцията и на двете шести места на олимпиадите в Сараево и Калгари. Имам още много победи над големите звезди на по-малки състезания, защото когато нямаше стартове за Световната купа, карахме на по-малки състезания. И сега обаче най-много се радвам на купата от Ленгрис. Тя е на централно място на камината в хотела ни в Боровец. Всеки път като мина край нея я гледам и й се радвам", си спомня легендарният скиор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички