Алберт - българският диамант в ските


Алберт - българският диамант в ските

4202 0

Той живее единствено с мисълта за ски. Не признава нищо друго освен първото място. Тези две изречения на треньора на националите по ски Драго Грубелник сякаш най-точно охарактеризират изгряващата звезда в алпийските дисциплини Алберт Попов. 17-годишният софиянец дебютира в световната купа на 26 октомври в гигантския слалом в Зьолден. Независимо че завърши на 2,75 сек от 30-ия Аби, както му казват приятелите, показа, че има всичко необходимо, за да кара с най-големите. За сравнение, звездата на австрийците Марсел Хиршер, който вече три години поред печели голямата световна купа, прави дебюта си за СК на 18 г. Алберт и сестра му Александра се качват на ски още когато нямат 3. "Вместо детска градина всеки ден ги качвахме на автобуса и се учеха да карат ски на "Алеко" в ски училище "Мотен". Те просто пораснаха на Витоша, където обаче условията за ски бяха много добри, а не като в последните години, спомня си майка им Мартина. Родителите им нямат идея в началото да ги правят скиори, но тази страст им идва отвътре и на двамата и те са спечелени безвъзвратно за белите спортове. Както всички деца, Алберт е тренирал и футбол, играл е и баскетбол, но ските са неговата страст и живот.

Още от 6-и клас той и сестра му вече са на индивидуален план в училище. Подготвят се, когато си почиват след тренировки и най-вече през април, когато свършва активният им сезон. За да са на ниво и в школото, двамата ползват частни учители. Една година живеят, тренират и учат в Австрия. "Там се научихме на много неща", допълва майката. В австрийските отбори са мили и любезни, но когато става въпрос за интереси, ползват знанията ти максимално, но не са склонни да се раздават. Именно заради това двамата се прибират в България и продължават образованието си. В кариерата си до момента Алберт е спечелил всичко, което може да спечели за неговата възраст. Носител на два пъти в слалома на купа "Тополино", което е неофициално световно първенство до 16 г. Не един и два са случаите, когато на стартове в Западна Европа стартира с номер след 100 и когато другите вече си мислят, че състезанието е свършило, той финишира като номер 1.

В момента Аби е 10-и клас. Когато е на лагер в чужбина и му се случи да има малко свободно време, той релаксира в стаята си с компютъра и приятелите си във Фейсбук. В България пък почти не ходи пеша. Обича много да кара скейтборд или логноборд. През лятото се отдава на сърф, кайт и уиндсърф. Гледа много клипове с изпълнения на добри спортисти, а мечтата му е някой ден да е на топло място с хубави вълни за сърф. Любимите му скиори са Тед Лигети и Боде Милър. Естествено се възхищава и на стила на каране на Марсел Хиршер.

След една тренировки като малък в Словения, без да се замисля казва на майка си - "Аз един ден като стана световен шампион". И ако някой си мисли, че това не е така, не е познал. Алберт живее с тази мисъл всеки ден. Тренира на 100 процента и резултатите при мъжете много скоро ще се видят, защото просто няма как с този хъс и ентусиазъм да не пробие в елита на световните ски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички