Сразихме Италия с 3:1 на волейбол


Сразихме Италия с 3:1 на волейбол

1225 0

Волейболните ни национали постигнаха втора победа в група В на Европейските игри в Баку. Нашите сразиха с 3:1 (21, -22, 32, 19) младия състав на Италия.

Ключов се оказа третият гейм, продължил 38 минути. В него нашите момчета се върнаха след изоставане от 5 точки, за да ликуват след 34:32.

Поредния си много силен мач направи Николай Николов. Българите започнаха без контузените Тодор Алексиев и Жани Желязков, който беше в основата на успеха с 3:2 срещу Белгия в първата среща. Алексиев все пак се появи на игрището в един момент, докато синът на селекционера Николай Желязков въобще не влезе в игра.

Националите ни започнаха в състав: Георги Братоев - Велизар Чернокожев, Светослав Гоцев - Николай Николов, Розалин Пенчев - Валентин Братоев, Мартин Божилов (либеро).

Началото бе много силно за българските волейболисти, които набързо поведоха с 4:1 и принудиха треньора на италианците Микеле Тотире да вземе първото си прекъсване. При 10:5 Адзурите поискаха видео проверка, след която се установи, че атаката на Томас Берета е вътре, а не аут. След това италианците за втори път корегираха решението на съдиите чрез видео повторение, което показа докосване до блокадата на България. Малко след това и от българския щаб поискаха видео проверка за докосване на мрежата от страна на италианците. Такова действително имаше, но след като топката бе тупнала на земята. След тези деликатни моменти българските момчета не се огънаха и поведоха с 16:14 при второто техническо прекъсване. След това много силната блокада на българските национали им даде отново солиден аванс от 21:17. Невероятният синхрон между Георги Братоев и Николай Николов бе неразгадаем ребус за италианците и България поведе в геймовете след 25:21.

Във втората част Адзурите засилиха сервиса и успяха да поведат с 8:6 при първото прекъсване. Николай Николов опита с ас да намали изоставането, но след това няколко елементарни грешки (две пристъпвания на Валентин Братоев) дадоха отново комфортен аванс на Италия - 17:13. При 15:17 италианците имаха някакви претенции, които, обаче, бързо бяха охладени от главния съдия с жълт картон (само предупреждение). След това Якопо Масари записа два аса, а Вальо Братоев допусна още две "леки" грешки, като докосна мрежата. По-късно Вальо се реваншира след като изравни за 22:22 след тежък сервис, пратил посрещането на Италия в нокдаун. Малко преди това съдията Филип Шюрман вдигна червен картон на капитана на Италия Марко Фаласки за бурна реакция след претенции за задържана от Георги Братоев топка. Червеният картон бе добре дошъл, защото даде точка в актива на България. И въпреки че изравниха до 22:22, българските момчета не успяха да завършат обрата в гейма и Адзурите изравниха след 25:22.

След като младия Розалин Пенчев се превърна в мишена на италианците във втория гейм, селекционерът Николай Желязков реагира мигновено и в третия гейм пусна опитния Тодор Алексиев. Така българските момчета набързо поведоха с 4:1, но и бързо допуснаха изравняване - 4:4. От българския щаб поискаха видео проверка за атаката на Вальо Братоев, но докосване до италианската блокада нямаше и резултатът остана 4:4. Мрежата създаваше още проблеми на българските момчета, в резултат на което Италия дръпна с 10:7 (въпреки отличната игра на централните ни нападатели). Светослав Гоцев получи проблем при лошо приземяване и се наложи да бъде заменен от Венцислав Рагин, но грешките не спираха и Италия се откъсна при 16:11. Венци Рагин се включи с много важна единична блокада срещу Томас Берета, довела до 16:19 и прекъсване за Италия. Венци Рагин направи и още една много важна точка след ас за 20:21, а малко след това България изравни след важна атака на Вальо Братоев. Първи до геймбол (два поред) стигнаха българските момчета, но тази част бе разрешена едва след 34:32 след 38 минути! Все пак много важен гейм, в който българските волейболисти се върнаха след изоставане от 5 точки и показаха невероятен характер в драматичния му край.

Спечеленият трети гейм допълнително окрили българските национали, които с лекота приключиха мача след 25:19 и 3:1 гейма.

В другия мач от групата Русия надигра категорично Белгия с 3:0 (18, 18, 23) и с 6 точки е лидер в групата, България е втора с 5 т.\bgvolleyball.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички