Скандално съдийство и Купа на Италия за Модена в битката с "българския" Тренто


Скандално съдийство и Купа на Италия за Модена в битката с "българския" Тренто
Снимка: Getty Images/Guliver

2045 0

За пръв път от куп години насам волейболната легенда на Италия – Модена, спечели голям трофей. Преди 18 години Модена за последно спечели Купата на Италия, а днес тимът спечели отново този трофей с категоричното 3:1 (25:19, 25:19, 23:25, 25:12) срещу тима на Тренто, в който от тази година се върнаха българската волейболна звезда Матей Казийски и треньорът Радостин Стойчев. Тежките мачове в турнира и особено епичното 0:2, 3:2 срещу Пиаченца обаче явно изтощиха твърде много Тренто и трентинци нямаха сили за финала.

Първи гейм (11:12, 19:25)

Както и подобаваше за финал за Купата на Италия, двата отбора тръгнаха точка за точка – с добро посрещане, стабилна блокада и постепенно разгръщане на начален удар. Чак при 9:7 Модена стана първия отбор с аванс от повече от точка, но бързо Матей Казийски заби ас и върна равенството. Всъщност Модена основно изпълняваше сервис точно в Матей, за да го извади от играта, а същото правеше и Тренто по отношение на Ървин Нгапе и Неманя Петрич, за когото блокадата на Тренто имаше специални указания.

Отново Модена обаче стана тимът, който пръв изгради разлика – 14:11. При 16:14 Мартин Немец наниза ас за Тренто, а след това последва най-красивото разиграване в гейма, при което на два пъти Модена спаси в задно поле страхотни топки, а Нгапе завърши точката с китков удар в дълбочина. Французинът направи и още едно страховито отиграване с кука и максимална сила при топка, идваща зад гърба му и пак даде аванс от три точки за тима си – 19:16 за Модена. Тренто веднага върна точката с блокада срещу Петрич и можеше след това да има изравняване пак след блок срещу сърбина, но този път топката отиде в аут – 20:18. А Модена хвана Немец на блок в зона четири и вече докосваше успеха в първия гейм – 22:19. Последва и блокада в центъра, след която Нгапе направи хитра къса топка за 23:18, последва и ас плюс нова атака, което означаваше гейм за Модена.

Втори гейм (7:12, 19:25)

По-доброто представяне на Модена се пренесе и във втората част, след като те поведоха с 3:1 точки в началото, възползвайки се от безумна къса топка на Тренто. Нгапе пък направо отчайваше тима на Тренто, като направи две поредни много трудни топки и вдъхнови своите, правейки и блокада за 7:4. Преднината стана четири точки след нова добра защита на Модена и мощна атака на Лука Ветори. За щастие на Тренто последва отпускане в редиците  на противника и два поредни пропуска на волейболистите в жълто свалиха разликата до 7:8 в ущърб на тима на Матей Казийски и Радостин Стойчев. На бърза ръка обаче Нгапе пак избухна и изведнъж разликата пак стана четири точки – 11:7, а техническото прекъсване дойде при 12:7 за Модена.

Големият аванс се оказа непреодолим за Тренто и макар Радостин Стойчев да успя да изолира основното оръжие на жълтите – Неманя Петрич, Ървин Нгапе правеше каквото си поиска, а Тренто се срина и правеше елементарни грешки, което нямаше как да доведе до успех.

Трети гейм (12:11, 25:23)

Нещата бяха необратими – и Модена пак поведе рано-рано с две точки, за 3:1, след като Нгапе просто не искаше да влезе в така очакваната и типична за него дупка по някое време от големите мачове, в които участва. Французинът хвана Филипо Ланца за 9:6 и сякаш това беше шампионската точка за летящите към Купата на Италия жълти волейболисти. Филипо Ланца обаче не мислеше така и се реваншира с два поредни аса, с което Тренто изравни при 9:9. Ланца дори направи трети ас, за 10:9 и поведе за пръв път в мача, а Габриеле Нели направи блокада срещу Ветори и резултатът стана 11:9 за Тренто! Веднага Нгапе взе нещата в свои ръце и изравни до 11:11 след хубав сервис и контраатака на съотборниците му на мрежата.

В този момент в игра за Тренто се появи ветеранът Матео Бурщалер, който блокира два пъти Лука Ветори за 14:12, но след това Модена пак изравни благодарение на тройна блокада срещу Казийски и контраатака на Нгапе по омекотената топка.

И точно тогава, когато Модена беше на една ръка разстояние от победата, Ървин Нгапе си показа рогата. Той получи червен картон и това означаваше 19:17 за Тренто заради наказанието на французина – по правилник това не означава изгонване, както във футбола, а само точково наказание в полза на противника. Последва майсторска атака на Матей Казийски, с която неговият тим поведе с 20:17. Нгапе бързо даде своя отговор със зверски сервис и ас, който смъкна разликата до 19:20 в ущърб на Модена. Последва и блокада срещу Матей Казийски, който беше зорко следен от блока на Модена, а Нгапе наниза нов ас и Модена поведе с 21:20. Лудият французин блесна и с невероятна забивка от втора линия още на втора топка и хвърли в делириум залата, за 22:21 в полза на тима си.

При 23:23 на сервис за Тренто застана Матей Казийски и българинът намери точно крайната линия – ас и 24:23 за неговия отбор, а след това българинът закова още един ас, забивайки топката точно между Нгапе и либерото на Модена – 25:23.

Четвърти гейм (6:12, 12:25)

Още на старта на тази част съдията показа червен картон на Радостин Стойчев и подари две точки за Модена, след като нямаше абсолютно никакво основание. При спорна топка българският треньор вдигна ръце в претенция за отсъждането на съдията и той веднага го наказа брутално, без да му покаже преди това жълт картон, както стори в предния гейм с Нгапе, при това след като французинът напълно си заслужи наказанието.

Студеният съдийска душ се отрази много зле на Тренто и Модена успя да натрупа аванс от 5:0 точки. Чак тогава Казийски успя да направи блок-аут, с който донесе първата точка за тима си в гейма. Последва и ас на Габриеле Нели за 2:5, но това не даде достатъчно импулс и Нгапе пак блесна с ас за колосална разлика в полза на Модена – 14:6. Последва и втори червен картон за Радостин Стойчев, който вече беше изгонен от залата, което пък докара резултата до 17:7 в полза на Модена. В крайна сметка Модена затвори мача с разгромното 25:12.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички