Историческа титла, сензация в малкия финал и защо България бе много по-достойна, отколкото мислим


Историческа титла, сензация в малкия финал и защо България бе много по-достойна, отколкото мислим
Снимка: колаж: SportLive.bg, колаж: Българска федерация по волейбол; Getty Images

57856 0

В неделя (03.09) вечер завърши Европейското първенство по волейбол за жени. За първи път в историята южната ни съседка Турция стана първенец на Стария континент. Това се случи след изключителна драма срещу големия фаворит Сърбия.

Сензацията на ЕвроВолей 2023: Турция с първа титла при жените

Западната ни съседка на два пъти повеждаше при геймовете, но в крайна сметка бе изравнявана, а накрая изходът дойде след тайбрек, който се превърна в трилър. В крайна сметка крайният резултат бе Сърбия - Турция 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:25).

Въпреки че точковото изражение и в "малкия финал" бе оспорвано, там победата дойде "чисто" - при 3:0 гейма. И отново резултатът бе сензационен, след като един от фаворитите за трофея - Италия, загуби с 0:3.

Нидерландия шокира Италия на Европейското по волейбол при дамите

Страната загуби не от кой да е, а от Нидерландия (23:25, 26:28 и 20:25 в отделните части). Както е добре известно, именно тази Нидерландия сложи края на достойното участие на България на Европейското първенство по волейбол при дамите.

Равносметката: България - повече от достойно представяне на ЕвроВолей 2023 при жените

Всеобщото мнение бе одобрително за представянето на "лъвиците", обаче сякаш подвигът им остава недооценен. Българките завършиха втори в групата, като загубиха само срещу Италия, печелейки всички останали четири срещи.

Последва страхотен обрат срещу Словакия на осминафиналите, въпреки че загубихме първите два гейма (и то на 16 и на 17). А на четвъртфиналите опонентът просто бе твърде добър. Нидерландия разби "лъвиците" в първите два гейма, като само в третия имаше по-сериозна интрига. В крайна сметка напуснахме надпреварата, но оказва се, след поражение срещу третия най-силен отбор в Европа. Бъдещето пред момичетата на Лоренцо Мичели изглежда светло. Колкото и да са неприятни подобни сравнения... по-светло, отколкото пред момчетата на Пламен Константинов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички