Грандиозно! "Лъвовете" пратиха България на исторически финал в Баку


Грандиозно! "Лъвовете" пратиха България на исторически финал в Баку

2022 0

България се класира на исторически финал по волейбол на първите Европейски игри в Баку, след като в епичен полуфинал стигна до изненадваща (според букмейкърите) победа с 3:2 над Полша!

Срещата премина през много обрати, като при 2:1 в полза на българите Полша започна силно и поддържаше разлика от 5 и повече точки, но в края на гейма резервата Венци Рагин вдъхнови нашите, които се доближиха на само точка от своя съперник - 22:23. Полша обаче съумя да спечели гейма и да докара мача до тайбрек.

В него двата тима си размениха по един път водачеството, а ключова роля изигра Тодор Алексиев. Той беше първият играч, хванат на блокада в тайбрека, давайки аванс на поляците. Именно той обаче записа три вдъхновяващи точки (две атаки и една блокада), с които "лъвовете" обърнаха. При 14:13 пък се стигна до инфарктен момент, в който Георги Братоев подаде две слаби топки, но при втория опит неговият брат - Валентин, закова топката в полското поле 15:13 и 3:2 за България.

Младият Жани Желязков беше най-резултатен в българския лагер, след като закова 21 точки (19 от забивки). Тодор Алексиев се отчете с 19, а Вальо Братоев - 17.

Артур Шалпук беше най-резултатен в мача, след като наниза 23 точки. Той и Ромац (18) обаче разочароваха в тайбрека, което помогна на България да стигне до финал в Баку.

Това беше първи спечелен полуфинал за България от 12 срещи насам, а в спор за златото момчетата на Ники Желязков се изправят срещу Русия или Германия, които играят по-късно днес.

Двубоят започна по-добре за българския тим, който поведе с 4:2, а на техническото прекъсване имаше аванс от 3 точки. Последваха нови 6 безответни точки за "лъвовете" и разликата стана 9 точки. Тя се запази и до второто техническо прекъсване. България стигна до десет мачбола при 24:14, като се възползва още от първия и затвори първия гейм в своя полза.

Началото на втория гейм беше доста по-оспорвано, а първото техническо прекъсване дойде при резултат 8:7 в полза на поляците. Двубоят продължи да се развива по подобен начин и след това, като при втората техническа пауза Полша водеше с 16:14. След прекъсването съперникът ни натрупа аванс и поведе с 24:18. България отрази първия геймбол след блокада, но вторият беше реализиран и "Дружина полска" изравни резултата в мача на 1:1 гейма.

Третият гейм започна с превъзходство на българите, които поведоха с 8:4. Последва обаче спад в играта на родните национали и Полша изравни за 11:11, а старши треньорът Николай Желязков взе прекъсване. Играта вървеше точка за точка, но преди втория технически таймаут България поведе с 2, след топка в аут на Ромак. Последва блокада на Жани Желязков, а треньорът на Полша поиска прекъсване. Изглежда, че от него имаше полза, тъй като малко след това поляците направиха пет последователни точки и поведоха с 20:18. България изравни за 20:20. Краят на гейма беше много оспорван, но "лъвовете" стигнаха до два геймбола при 24:22. Валентин Братоев застана на линията за изпълнение на сервис и направи ас, но от Полша имаха претенции за пристъпване. От видеоповторението се видя, че националът ни не е стъпил на линията и точката беше присъдена за България. Това означаваше край на гейма и 2:1 гейма в наша полза.

В началото на четвъртия гейм момчетата на Николай Желязков направиха няколко непредизвикани грешки и това позволи на съперника да поведе с 8:5. Поляците задържаха аванса си и след това, а на второто техническо прекъсване резултатът беше 16:12 в тяхна полза. Полша се откъсна с шест точки преднина в края на гейма и по всичко изглеждаше, че мачът ще се реши в тайбрек. Българите обаче не се предадоха и след пет последователни точки намалиха на 22:23. След това обаче Полша стигна до две възможности да спечели гейма. С успешна атака на Валентин Братоев България спаси първата, но след блокаут на българите, Полша изравни за 2:2.

Първи брейк записаха българите, след като атака на Полша завърши с аут за 3:1 в полза на "лъвовете". Мощна атака на резервата Венци Рагин (който вдъхнови обрата в предния гейм) направи задържа разликата за 4:2. След ас на Шалтук обаче резултатът беше изравнен - 5:5. Последва таймаут, след който обаче сбърка в посрещането и даде предимство на Полша - 5:6. Той се реваншира с мощна атака по блокадата - 6:6.

Срещата продължи точка за точка до момента, в който Тодор Алексиев не беше хванат два пъти на блокада - 7:9 за Полша. Именно той обаче с много трудно отиграване край мрежата успя да изравни - 10:10 и таймаут за "дружина полска".

Отново Алексиев беше с ключов принос в следващите две точки - блокда и мощна атака (блок-аут), след които България поведе с 12:10. Българите успяха да превъртят и Рамац, който ни тормозеше със сервис през целия мач, след като той прати топката в мрежата за 14:12. При 14:13 Братоев прати лоша топка за Желязков, който обаче спаси топката, тя беше насочена към Вальо в зона 4 и той за заби мощно - 3:2 и България на финал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички