ЦСКА продължава напред за Купата след трета победа за сезона във Вечното дерби на волейбола


ЦСКА продължава напред за Купата след трета победа за сезона във Вечното дерби на волейбола
Снимка: БГНЕС

2402 0

Волейболният ЦСКА се класира за финалната шестица за Купата на България, след като се наложи с 1:3 (23:25, 33:31, 15:25, 18:25) като гост над Левски във вечното дерби играно тази вечер в столичната зала "Универсиада".

Играчите на Петър Шопов успяха да се противопоставят на "червените" в първите два гейма, но опита и по-добрата игра донесоха победата на ЦСКА.

Това е трето Вечно дерби, което момчетата на Петър Шопов печелят, след като се наложиха над днешния си опонент и в двата мача от Суперлигата.

Първи гейм

Срещата започна по-добре за гостите, които поведоха с 0:3 след успешна атака на Смилен Мляков, ас на Красимир Георгиев и нова атака, този път от Христо Цветанов. Играчите на Александър Попов запазиха аванса си и взеха първата техническа пауза - 5:8. Левски успяха да се върнат до 7:8 след грешка в атака на Яни Георгиев и успешна такава на Спас Байрев, но последваха три добри отигравания на "червените", които накараха Петър Шопов да прибехне до таймаут. Гостите стигнаха лесно до втората техническа пауза в гейма при 11:16 след поредната безпогрешна атака на Цветанов. Левски намали драстично изоставането си при 15:17 след добри изяви край мрежата на Спас Байрев и Мартин Павлов, което накара Александър Попов също да използва правото на почивка. Отборът на Левски се доближи само на точка от противника си при 17:18, но две поредни точки за ЦСКА доведоха до втората пауза за домакините. Отборът на Петър Шопов отново успя да направи поредни точки, този път при сервис на Спас Байрев, и тимът му отново се доближи в резултата при 21:22, а Попов също взе втората си почивка. Отборът на Левски имаше възможност да изравни при 23:23 след добра изява на Ивайло Лалов в защита, но Мартин Павлов бе хванат на блок и ЦСКА стигна до два геймбола. При първия Мляков бе хванат на блок, но при втория си опит диагоналът затвори гейма за своя тим - 23:25.

Втори гейм

Вторият гейм започна по-добре за домакините, които поведоха с 5:1 след добра серия на начален удар от Спас Байрев и грешки в полето на противника. "Сините" запазиха част от аванса си до първата техническа пауза, която дойде при 8:6 след атака в мрежата на Мляков. След паузата момчетата на Петър Шопов взеха още една точка, но последваха три за "червените" след добри сервиси на техния диагонал, което доведе до почивка за домакините при изравняване на резултата 9:9. Играчите на Левски сякаш изпуснаха инициативата, която имаха в началото на мача и при втората техническа пауза те вече изоставаха с четири точки - 12:16. Отборът на "сините", така както в първия мач, днес също имаше проблеми при отиграването на контраатаките, които се откриваха пред клуба и това попречи на домакините да изравнят резултата. Нервите на Петър Шопов не издържаха и при 15:19 той взе почивка. След този таймаут Левски направи няколко добри отигравания и намали резултата, а след единичен блок на Симеон Александров срещу Смилен Мляков накара Попов също да поиска 30 секунди почивка. Страхотен единичен блок на Николай Манчев срещу Пламен Шекерджиев намали преднината на ЦСКА до минимум - 20:21 и последва бързо нова пауза за тима. Драмата в края на частта беше пълна. Добри сервиси на Гордън Люцканов и Симеон Александров помогнаха на Левски да поведе с 23:22. Две поредни точки за ЦСКА обаче им спечелиха геймбол, но успешна атака на Теодор Богданов направи резултата 24:24. Левски обърна развоя на гейма при 27:26, когато получи и първия си геймбол в мача. Четвърти блок на Симеон Александров срещу диагонала на ЦСКА в гейма донесе втори геймбол, но Кордев сбърка началния удар. Безспорно останалата част от този гейм може да се нарече "Гейма на центровете", след като капитаните на двата отбора Христо Цветанов и Теодор Богданов направиха истинско шоу в средата на мрежата. В крайна сметка "сините" взеха частта с 33:31 след блокада на Александър Кордев и ас на Богданов - 1:1.

Трети гейм

Още в началото на третата част ЦСКА взе преднина от три точки, която се запази и до първото прекъсване - 5:8. "Червените" увеличиха преднината си до 7:12 след като мрежата помогна на няколко пъти при изпълнението на сервис на Мляков и Шопов не издържа - таймаут. Серията на диагонала на гостите от начален удар продължи и при 7:14 последва поредна почивка за Левски. Играта на домакините тотално се срина в сравнение с втората част, след като техническото прекъсване дойде при 8:16. Очаквано до края на гейма нямаше итрига, като Петър Шопов даде почивка на някои от играчите си преди четвъртата част. В крайна сметка ЦСКА отново поведе в геймовете след 15:25.

Четвърти гейм

Тази част започна отново по-добре за ЦСКА, като момчетата на Александър Попов поведоха с 2:5, след което преднината им бе стопена до 4:5, но до първото техническо прекъсване гостите върнаха аванса си 5:8. Първи до таймаут прибегна треньорът на "сините" Шопов, който взе почивка при резултат 6:10, в опит да прекъсне серията на сервис на Красимир Георгиев. При 7:12 последва и втората пауза за Левски, като домакините не можеха да намерят пътя към обрата в гейма и към пети решителен такъв. При 9:13 Яни Георгиев бе хванат от тройната блокада на Левски и това издразни младия посрещач, който си позволи да дръпне мрежата, за което бе предопреден официално с жълт картон. Въпреки това "армейците" не позволиха обрат и втората техническа пауза дойде с още по-голяма преднина за тях - 11:16. До края на срещата домакините не успяха да се противопоставят на противника си и загубиха частта със 18:25.

Преди мача

Двата най-успешни волейболни отбора в България Левски и ЦСКА ще се изправят за пореден път един срещу друг, а този път бойното поле е "Купата на България".

През този сезон двата тима играха два пъти за първенството един срещу друг, като "червените" записаха два успеха. В собствената си зала, но пред празни трибуни от съображение за сигурнос, те обърнаха развоя на мача от 0:2 до 3:2 през есента.

В пролетния дял от шампионата мачът се игра в най-голямата зала в България "Арена Армеец", а малко над 5 000 бяха феновете, които дойдоха да викат за двата отбора. В тази среща момчетата на Александър Попов се справиха по-лесно със съперника, записвайки успех с 3:1.

ЦСКА се присъединява сега към турнира, тъй като получи право на почивка във втория кръг заради по-високото си класиране в родната Суперлига. Левски пък вече дебютира в тазгодишното издание на надпреварата, елиминирайки Етрополе след 3:0. 

Зала "Универсиада" днес ще бъде отборена само за фенове на "сините" от съображения за сигурност.

Състави:

Левски: Симеон Александров, Мартин Павлов, Спас Байрев, Николай Манчев, Теодор Богданов, Алесандър Кордев, Ивайло Лалов - либеро.

ЦСКА: Яни Георгиев, Пламен Шекерджиев, Смилен Мляков, Владимир Станков, Красимир Георгиев, Христо Цветанов, Мартин Божилов - либеро.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички