България защити честта си в мач без значение срещу Азербайджан


България защити честта си в мач без значение срещу Азербайджан
Снимка: www.volleyball.bg

2508 0

Волейболистките от националния отбор на България завърши с победа на олимпийската квалификация в Апелдоорн (Нидерландия). Момичетата на селекционера Иван Петков надиграха Азербайджан с 3:1 (25:23, 25:19, 21:25, 25:22) в последния си мач от Група А на турнира, игран тази вечер пред около 1300 зрители в зала "Омниспорт".

 

По този начин "лъвиците" приключват с 1 победа, 2 загуби и 3 точки, като имат единствено много теоретични шансове за полуфиналите на олимпийската квалификация, които не зависят от България и са придружени с много сметки. Така на практика България отпада от борбата за спечелване на виза за Токио 2020. Същото важи и за отборът на Азербайджан, който е с две загуби до момента. По-късно тази вечер е втория мач в групата между домакините от Нидерландия и Полша, а утре (10 януари) от 21,00 часа българско време Азербайджан ще играе с "Дружина полска".В началото на първия гейм Азербайдан бързо поведе с 4:1 след ас на Елизавета Самадова и две грешки на българките. България успя да намали до 6:5 след пусната топка на разпределителката Лора Китипова и технична контра на Александра Миланова, а след това дори изравни при 7:7. Равностойната игра продължи до 10:10, след което "лъвиците" дръпнаха с 12:10 след контра на Гергана Димитрова и блокада на завърналата се след майчинство Христина Русева. Контра на Миланова и 13:10. Преднината на България стана 15:11 след блок на капитанката Елица Василева. Постепенно азерките стопиха изоставането си до 16:15 след силни изяви на Полина Рахимова, което накара Иван Петков да вземе тайм-аут. Това даде ефект и последваха две успешни атаки на Ели Василева и контра от краче на Нася Димитрова за 19:15. Блокада на Китипова - 20:15 и прекъсване за Азербайджан. Азерките стигнаха до ново равенство при 22:22 след блокада и ас на Самадова, но в крайна сметка България измъкнa гейма с 25:23 след две отлични атака на Гери Димитрова.

След равностойното начало на втория гейм Азербайджан поведе с 8:4 след серия от сервиси на Полина Рахимова, което накара Иван Петков да поиска прекъсване. Постепенно България стигна до равенство при 11:11 след блок-аут на Александра Миланова и атака в аут на Елизавета Самадова. Равностойната игра между двата тима продължи до 16:16, като си размениха и по един мини обрат. След това "лъвиците" излязоха напред в резултата - 18:16 след технична атака на Гери Димитрова и грешка на азерките. Преднината на България стана 21:17 след страхотен единичен блок на Христина Русева и нова грешка на Азербайджан. България спокойно затвори гейма в своя полза при 25:19 след атака през центъра на Русева.

За началото на третия гейм Иван Петков пусна в игра Силвана Чаушева, а Александра Миланова заигра като посрещачка на мястото на Елица Василева. Самата част тръгна равностойно до 8:8, след което Азербайджан дръпна с 11:8. Въпреки прекъсването за Иван Петков, азерките продължиха да водят и дори леко увеличиха преднината си до 15:11 след атака на Полина Рахимова. Азербайджан запази предимството си до 20:16 и до 23:19 въпреки усилията на "лъвиците" и направените смени от страна на Иван Петков. В крайна сметка Азербайджан спечели гейма с 25:21 след грешка при мрежата на българките и успешна блокада на Айшан Абдулазимова, с което намали изоставането си на 1:2.

И четвъртата част започна равностойно до 5:5, след което България дръпна с 8:5 след атака на Гери Димитрова и две грешки на азерките. Постепенно Азербайджан успя да изравни при 13:13, а след това дори и да поведе след силни изяви на Полина Рахимова и Елизавета Самадова в атака и на разпределителката Кристина Ягубова на сервис. България успя да обърне до 19:16 в своя полза благодарение на влязлата като резерва Мира Тодорова. Въпреки опитите на азерките да останат в гейма и мача, България спечели гейма с 25:22 след блок-аут на Мария Каракашева, която се появи в игра в края на третата част, а с това и мача с 3:1.

Източник: Sportal.bg 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички