България постигна убедителна победа срещу Япония в Лигата на нациите


България постигна убедителна победа срещу Япония в Лигата на нациите
Снимка: http://www.volleyball.world/en

9430 0

Българският национален отбор по волейбол победи Япония с 3:0 (25:14, 25:21, 29:17) в първия си мач от третия уикенд на Лигата на нациите в Осака. Упехът на възпитаниците на Пламен Константинов бе напълно залужен, като превъзхождаха съперника си през целия двубой.

Единственото затруднение за "лъвовете" ни бе в третия сет, коато трябваше да обърнат резултата в своя полза, а в края му показаха характер и се възползваха от петия мачбол, който им осигури чиста победа.  В събота, 9 юни, националите ни ще играят срещу отбора на  Италия, който по-рано днес отстъпиха драматично на Полша с 2:3, докато Япония ще излезе срещу "Дружина полска".

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна завързано и вървеше точка за точка. При 1:2 Валентин Братоев направи добро посрещане, след което Гоцев с атака през центъра изравни за 2:2. Николай Пенчев затрудни японците със своя сервис и спечели две точки за 5:3. След това домакините пратиха топката в аут от блокада - 6:3. Нашите момчетата спечелиха още две точки и си осигуриха 5 точки преднина на първото техническо прекъсване.

След него домакините успяха да прекъснат серията на България и взеха точка след блокада в аут. Двоен блок на Йосифов и Учиков осигуриха преднина от 7 точки - 11:4, като преди това и Братоев показа отлични неща в атака. 

"Лъвовете" ни продължиха с добрата игра и успяха да запазят преднината си от 5 точки и до второто техническо прекъсване. Блокадата до този момент ни е на високо ниво, а сигурни действия на Братоев успокоиха нашата игра. Момчетата на Пламен Константинов успяха да увеличат преднината си до 11 точки - 23:12 с няколко блестящи атаки през центъра. Японците успяха да направят точки след наши грешки, но с ас на Учиков геймът завърши при 25:14.

ВТОРИ ГЕЙМ

Първите две точки бяха за Япония след ас във Вальо Братоев и тяхна успешна атака. Въпреки това българският тим успя да стопи преднината от 2 точки и след ас на Пенчев резултатът стана 4:3. Следващият му сервис обаче бе прекелно силен и го прати в аут, след което никой не успя да се откъсне с голяма разлика до първото техническо прекъсване - 8:7.

Гоцев не успя да направи удар от мрежата, а след това и Братоев бе блокиран при опит за атака, което даде възможност на Япония да дръпне с две точки- 9:11. Япония държеше преднината си от две точки до второто прекъсване - 14:16, но след това с три поредни атаки България обърна резултата 17:16. В наша полза беше и грешката на Отаке, който закачи антената, а след това и блокада за 19:16. Ас на Валентин Братоев и преднината ни се увеличи с 4 точки- 20:16. След атака и блок на Гоцев резултатът набъбна до 24:20. Атака прец центъра и в аут подари една точка на домакините, но сервис в мрежата подпечата и втория гейм за нашите момчета. 

ТРЕТИ ГЕЙМ

Въпреки преднината от два гейма България започна неуверона в третата част. Атаките, които опитвахаме да организираме излизаха в аут, както и блокадите, което осигури преднина от три точки за японците - 5:8.

Домакините продължиха с комфортния аванс, докато Йосифов  хвана на блок атака. Япония за 11:12, а Сеганов вдигна чудесно за Учиков, който изравни за 12:12. България успя, както и във втория гейм да стопи преднината на съперника и си осигури дори точка преднина при второто техническо прекъсване - 16:15. 

Йосифов изкара топката в аут от сервис за 16:16, а блок на Гоцев отново осигури преднината от една точка за нашите момчета. След това обаче домакините направиха две точки след атака по диагонала и ас - 17:18. Въпреки това "лъвовете" ни не позволиха съперника да се отдръпне повече - 20:20. Учиков сгреши от сервис за 20:21, мощна атака на Братоев обаче отново възстанови равенството. При 21:22 България упя да обърне резултата за 22:24, но при първият мачбол не упяха да се въползват след блокада в аут.И втората възможност не бе оползотворена след атака в аут.

Националите ни стигнаха до трети мачбол, но успешна атака на японците отново изравни точките 25:25. Сервис в аут на японците за 25:26, но и Пенчев сгреши при изпълнението си на начален удар за 26:26. Българите си осигуриха още един, четвърти мачбол, който отново обачене осуетен от атака на домакинския тим 27:27. Сервис в аут на Япония, а след това и успешна атака на Валентин Братоев сложи край на срещата.

ПРЕДИ МАЧА

Българският отбор не се представя на ниво в турнира и има нужда от една победа, която да им вдъхне увереност. Япония изглежда най-възможният за побеждаване от предстоящите противници.

България има и сериозни кадрови проблеми - аут за мача са Георги Братоев и Тодор Скримов, а трайно контузени са Цветан Соколов, Теодор Тодоров и Николай Николов. Това не дава много поводи за оптимизъм, особено срещу следващите ни противници - Италия и Полша.

До момента в 6 мача българският тим постигна едва две победи. Селекцията на Пламен Константинов претърпя поражение и в трите си мача пред родна публика. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички