България е на 1/2-финал на Евроволей, след голям бой над Германия


България е на 1/2-финал на Евроволей, след голям бой над Германия
Снимка: БГНЕС

2620 0

България ще играе на полуфинал на Европейското първенство по волейбол, на което сме домакини заедно с Италия. Тимът на Пламен Костантинов извоюва правото си да се бори за медал, след като прегази Германия с 3:0 (19, 23, 23) пред пълната зала "Арена Армеец" в София.

За "лъвовете" това беше втори успех над Будестима на този турнир, след като го победиха с 3:0 и в групата. Този път обаче триумфът беше много по-сладък, не само заради факта, че ни права в топ 4, но и за това, че натрихме носа на треньора на съперника Витал Хайнен, чийто сметки излязоха без кръчмар.

За кеф на цялата зала, феновете и играчите заедно изпяха химна след двубоя. 

На 1/2-финалите в събота националите ни излизат срещу Франция, която ни победи на финала на Втора група от Световната лига, а след това спечели и турнира в Бразилия.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Мачът започна с 5-минутно закъснение по решение на организаторите, за да могат да влязат всички зрители, след като предишния двубой между Словения и Полша закъсня много. 

Очаквано като либеро започна Владислав Иванов, а Теодор Салпаров е записан като полеви играч. 

Първата точка в мача беше за нас. При 3:3 обаче Николай Пенчев е хванат на блокада и гостите поведоха. В ответната атака съдията отсъди аут на Пенчев, но след "чек аут" точката беше присъдена за нас. Успешна блокада на Владимир Николов и отлична контра атака през центъра на Виктор Йосифов носи на българите аванс от две точки - 7:5. При 8:6 идва и първото техническо прекъсване. Кристиян Фроом не успява да прехвърли мрежата, а след това и мощна забивка на Тодор Алексияв правят резултата 10:6 за "лъвовете". 11:6 след като Теодор Тодоров надхитри центъра на немците. Немците обаче записват три поредни точки и Пламен Константинов е принуден да вземе прекъсване. След почивката немците на два пъти ни спират на блокада и стигат до 11:11. При 15:14 в полза на българите Виктор Йосифов прави успешна блокада и следва кратка почивка. Немците вадят два пъти поред топката в аут и България вече води с 20:16. Серията ни е прекъсната от сервис в аут на Йосифов. Тройната ни блокада обаче е непробиваема за 22:17. Нова блестяща блокада, този път на Тодор Алексиев срещу Грозер за 23:18 и в крайна сметка геймът е затворен от България с 25:19.

ВТОРИ ГЕЙМ

Отново ние откриваме резултата след чудесна атака на Владимир Николов. Грешка на Тодор Алексиев обаче позволява на Герания да поведе с 2:1. Мрежа на Грозер е присъдена в полза на немците, но след гледане на видео повторението решението на съдията е коригирано и България отново излиза напред - 3:2. При 6:5 Тодор Алексиев отново е като стена срещу атаката на Грозер и авансът на "лъвовете" вече е две точки. Ас на Лукас Кампа прави резултата 7:7, след това обаче вади топката в аут, за да дойде първата пауза в гейма.

Ас на Николов направи резултата 10:8. Лукас Кампа хваща Ники Пенчев на блокада за 11:11. Следва аут на Пенчев, с който немците излязоха напред - 11:12. Владимир Николов е изключителен, спаси опит за пускане в нашето поле, след което завърши успешно атаката - 14:13 за България. Грешка на Виктор Йосифов обаче връща водачеството на съперника - 14:15, а при 15:16 идва и второто техническо прекъсване в срещата. Ас на Виктор Йосифов води до обрат - 17:16. Успешна атака на Тодор Алексиев за 18:16 и Витал Хайнен взима прекъсване. Още една точка от начален удар на Владимир Николов ни приближава до победата и в този гейм - 20:17. Нашите удържаха аванса си до 23:21, когато топката се мушна между ръцете на Тодор Алексиев при сервис на немците, а Гибона реагира светкавично с прекъсване и смята Теди Салпаров на мястото на Алексиев. Това дава резултата и след успешна атака на Йосифов България стига до 24:22. Не успяваме при първия геймбол, но втория го печелим с отлична тройна блокада.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Този път първата точка е за Германия. Отсъден е аут при атака на немците. Хайнен бурно оспорва и се оказва прав. Точката е присъдена на тима му - 1:2, но селекционерът получава жълт картон. Продължително разиграване е завършено успешно от Шопс за - 2:4 в полза на гостите. Шварц бърка като праща топката в антената и резултатът е изравнен - 4:4. Лек сервис на Георги Братоев закача филето и топката щастливо пада в полета на съперника - 6:5. Германците стигнаха до 6:7, след като хванаха на блокада Владо Николов. Последва мрежа на Ники Пенчев и прекъсване при 6:8. Блокаут на Шопс и 6:9. Николов отново е спрян на мрежата - 6:10 и Пламен Константинов таймаут. Нова точка от начален удар на Бьоме и 6:11. Най-накрая Ники Пенчев слага край на серията на съперника - 7:11. Немците на свой ред бъркат и авансът им е стопен с още една точка 8:11. Отлична блокада на Теодор Тодоров за 10:12. Ас на Николов, последван от грешка на съперника и равенството е възстановено 13:13. Николай Пенчев хваща Шопс на мрежата, за поведем с 15:14. При точка аванс - 16:15 за нас идва и втората пауза в гейма.

Аут при атака на немците прави преднината ни две точки - 17:15. Себастиян Шварц обаче отговаря с ас - 17:17. Пайп на Тодор Алексиев отново ни позволява да дръпнем - 19:17. Блок на Виктор Йосифов и 20:17. Сгрешихме след сервис на Бьоме, а след това и Владо Николов не успява да прехвърли мрежата - 20:20. На мястото на Братоев влиза Агонцев. И той обаче греши още първото си вдигане към Владо Николов и резултатът вече е в полза на Германия - 20:21. Сервисът на Пенчев затруднява максимално гостите и Фроом вади топката в аут, последван от грешка на Шопс, което прави резултата 23:21 за българите. Ас на Лукас Кампа и драмата е пълна - 23:23. Грешка на немците и мачбол за България - 24:23. Блокада на Теодор Тодоров и победа за "лъвовете". Те вече са на полуфинал!

СЪСТАВИ

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров - Владислав Иванов-либеро

Треньор: Пламен Константинов

ГЕРМАНИЯ: Лукаш Кампа, Гьорг Гроцер, Кристиян Фром, Денис Калибера, Маркус Бьоме, Михаел Андрей - Маркус Щоервалд-либеро

Треньор: Витал Хайнен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички