България се съвзе от мача с Иран с експресна победа над Пуерто Рико


България се съвзе от мача с Иран с експресна победа над Пуерто Рико
Снимка: FIVB.com

8793 0

Българският национален отбор се посъвзе след тежкото поражение от Иран на Световното първенство по волейбол. "Лъвовете" стигнаха до "чиста" победа с 3:0 над аутсайдера в група D Пуерто Рико, записвайки втория си успех в груповата фаза на надпреварата.

Въпреки неприятната загуба, възпитаниците на Пламен Константинов излязоха пределно мобилизирани да покажат класа и още в първия гейм спечелиха на 16 срещу далеч по-скромния си съперник.

Следващите два сета се развиха по идентичен начин, като имаше сериозни отпускания в редиците на България, но и двете части бяха спечелени съответно на 18 и на 21. Във вчерашния мач пък Полша не позволи на Пуерто Рико да мине границата от 15 точки.

Селекционерът на "лъвовете" използва мача, за да пусне максимално много волейболисти в игра, като първи сериозни минути в турнира получиха Розалин Пенчев и Теодор Тодоров, като блокировачът беше с основна роля за подобрената игра на блок с 4 точки от блокади (общо 12 за отбора).

Най-резултатен беше Николай Пенчев, който реализира 14 пункта, а Николай Учиков се отчете с 11. От пейката Розалин Пенчев записа 6 точки, а Валентин Братоев вкара 9, включително един ас.

Следващият мач на България е срещу Куба в неделя вечер.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Константинов направи 2 промени в стартовия си състав. Николай Николов отстъпи мястото си на Гоцев, докато контузеният Тодор Скримов седна на пейката за сметка на Валентин Братоев.

Мачът пък започна с надмощие на България, след като Сеганов подаде 3 топки за централните ни блокировачи, забити уверено. Пуерто Рико обаче показа добри защити на няколко пъти, а две поредни слаби забивки на Учиков доведоха резултата до 6:6.

Последваха обаче много силни минути, най-вече за блокадата на отбора. Силата й беше демонстрирана най-вече край зона №4, а "лъвовете" записаха страхотна серия от 8:2, за да поведат с 14:8 и да си осигурят добър аванс в средата на гейма. Това успокои играта на българите, а Сеганов заигра на по-високо от вчерашното ниво и разигра всичките си нападатели - 16:9 след ас на Валентин Братоев.

Възпитаниците на Пламен Константинов нямаха никакъв проблем да затворят гейма в следващите минути и дори успяха да вдигнат точковата разлика, печелейи гейма с 25:16 след добри атаки на Братоев и отлични блокади отново при зона 4.

ВТОРИ ГЕЙМ

След силното представяне последва слабо начало на втория гей, от което Пуерто Рико се възползва и успя да поведе с 2 точки за 5:7. Учиков успя да забие, Пенчев хвана съперника на блок, а след това диагоналът за втори пореден път беше точен за 8:7 при първата техническа пауза.

След прекъсването на терена се появи Теодор Тодоров, който заздрави допълнително българския блок и набързо записа две точки - 12:9 в полза на България, която пое контрола върху гейма след проблемного начало. Отличните изяви продължиха и с още един "минипробив" България поведе с 16:12.

След паузата Николай Пенчев се разигра в нападение, а възпитаниците на Пламен Константинов нямаха проблем да задържат аванса си. Посрещането на Пуерто Рико пък продължи да е слабо, като дори се стигна до два аса от флот, дело на Николай Пенчев - 22:16. Гостите сбъркаха и при мрежата за 23:16 препди Пенчев да сбърка от начален удар - 23:17. Розалин Пенчев също се появи на терена, като завърши успешно още първата си атака - 24:17. Атака по блока на Николай Учиков сложи точка на спора във втората част - 25:18.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Гостите се отърсиха от слабия край на предходния гейм и отново се опитаха да затруднят българите, най-вече с добър сервис и поредица от атаки през зона №4 - 5:7 за българския съперник. Константинов взе таймаут и това помогна за концентрацията на българите, които чрез Теодор Тодоров направиха бърз обрат и поведоха с 8:7.

След перфектна работа на бокадата и следващите две точки бяха в полза на българския тим, а Тодоров беше напът да запише точка с глава, но топката все пак излезе в аут - 11:8. Американският състав започна да бърка все повече, като диагоналът на отбора два пъти поред не успя да прехвърли топката в полето на България - 14:9. Гузман успа да съкрати разликата на две точки след добра атака и ас, но устремът на гостите беше спрян от Еър Теди с мощна забивка през центъра - 15:11. Грешка в нападението доведе до 16:11 в полза на България.

Пуерто Рико успя да стопи разликата на само две точки след отлична игра на посрещача Гузман, но братята Пенчеви продължиха да са ефективни в атака и не позволиха обрат. В редките случаи, в които българската атака бъркаше, блокадата на Тодоров беше на място и само в 3-ия гейм той записа няколко успешни блока - 22:18.

При 23:20 гостите записаха директна точка от сервис чрез резервата Ниевес след слабо посрещане на Ники Пенчев - 23:21. Константинов взе таймаут, след който последва атака през зона 4 на Розалин Пенчев - 24:21. Играч на Пуерто Рико заби в аут в следващата атака и България спечели "'чисто" с 3:0 след гейм на 21.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

България започна вихрено на Световното с много убедителна победа срещу неудобния за страната ни тим на Финландия. Последва обаче неприятно поражение от Иран в четвъртък вечер, след като азиатският шампион доказа класата си и демонстрира, че е готов за нещо по-сериозно на това първенство.

Лошата новина от лагера на българския тим е контузията на Тодор Скримов, който може и да пропусне следващия мач на националите. Срещу Пуерто Рико обаче липсата му не трябва да изиграе решаваща роля.

Отборът от Централна Америка е аутсайдерът в група D, като вече допусна две категорични поражения. Вчера Пуерто Рико падна от Полша, като в нито един от сетовете не успя да реализира повече от 15 точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички