Сърцата България прегази Куба във Варна


Сърцата България прегази Куба във Варна
Снимка: FIVB

8853 0

Националният отбор на България по волейбол спечели четвъртата си среща от груповата фаза на Световното първенство по волейбол, на което сме домакини с Италия. "Лъвовете" на Пламен Константинов победиха с 3:0 (25:20, 25:!6, 25:18) Куба пред пълната зала "Конгресна" в "Двореца на Културата и Спорта" във Варна.

Играчите на България не оставиха шанс на съперника в нито една от трите части на мача, като от първата техническа пауза във всяка от тях, Виктор Йосифов и момчетата му бяха напред в резултата и запазваха и дори увеличаваха аванса си до края на гейма.

Страхотно впечатление днес в морската ни столица направи колективът на България, който допринесе много за успеха. Играчите на Пламен Константинов бяха шумно мотивирани от своите фенове и с лекота преодоляха младия тим на Куба.

Николай Учиков бе най-полезен за България със 17 точки (2 аса), а Светослав Гоцев и Валентин Братоев записаха по 9. Мигел Суарес реализира 13 точки в днешната среща, но те бяха напълно недостатъчни на неговия тим за нещо повече от поражението.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Първата точка в мача бе за тима на България, след като Георги Сеганов комбинира със Светослав Гоцев, а центърът нямаше проблем да завърши. Последва размяна на точки до 6:6, когато Николай Учиков застана на сервис, като записа две точки за нашия тим, но не и без помощта на късмета - 8:6. Две поредни двойни блокади на Георги Сеганов срещу диагонала на Куба Мигел Гутиерес, запазиха аванса ни при 9:7, но два аса на Мигел Лопес накараха Пламен Константинов да вземе почивка при 10:10.

Втората техническа пауза отново дойде при две точки аванс за "лъвовете". Николай Учиков сложи край на дълго разиграване с мощна атака от зона 1 по диагонала, а след това Валентин Братоев и Гоцев спряха опит за атака на Куба през центъра - 16:14. Две грешки при атака от страна на домакините покачи изоставането им на четири точки при 19:15 и Никола Виве взе таймаут. Троен блок от Сеганов, Гоцев и Братоев разбиха пореден опит за атака до мрежата на гостите, а мощен пайп на Николай Пенчев покачи резултата до 21:16, а нова грешка на Мигел Лопес от зона 4 направи резултата "удобен" за нашия тим - 22:16. Остър флот сервис на Гоцев доведе до 7 геймбола при 24:17, но два поредни бомбени сервиса на резервата Хесус Ерера накараха Пламен Константинов да вземе почивка - 24:20. При 24:21 се стигна до комична ситуация, след като сервисът на Ерера удари в крака Учиков, който не можа да се опази - 24:22. Още в следващата точка обаче капитанът Виктор Йосифов сложи точка на спора след прекрасно вдигната топка от Сеганов - 25:22.

ВТОРИ ГЕЙМ

Вторият гейм започна с огромна емоция в полето на България и при 3:4 направихме две поредни точки, за да излезнем напред в резултата с брейкбол при 5:4. Първата техническа пауза дойде при две точки аванс за "лъвовете" при 8:6 след нов ас на Гоцев. Авансът на момчетата на Пламен Константинов набъбна до три точки при 12:9 и Никола Виве взе почивка.

Втората техническа пауза дойде при още по-добър резултат за нашите - 16:11. До края на гейма българската машина продължи да мачка на терена и да увеличава разликата, която набъбна в един момент до 8 точки при 22:14, а до края волейболистите ни нямаха проблем да затворят гейма при 25:16 след грешка от начален удар на Куба.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Третата част стартира отлично за България и още при първата техническа пауза имахме аванс от четири точки - 8:4. Последва импулс в играта на Куба, които върнаха бързо три точки и резултатът стана 9:8, като Пламен Константинов взе прекъсване.

В полето на България се получаваше всеки един опит, който разпределителят Георги Сеганов опитваше, докато в това на гостите бе пълна "каша" и разликата в полза на "лъвовете" моментално набъбна на седем точки при 18:11. Логично триумфът на нашите не закъсня и след мощна атака на Розалин Пенчев, който замени по-рано брат си Николай, дойде и край на срещата при 25:18.

Състав: Светослав Гоцев, Николай Учиков, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Салпаров - либеро

Преди мача

Националният тим на България продължава с мачовете пред собствена публика на Световното по волейбол. Играчите на Пламен Константинов са в група "D", която се играе във Варна, като вече зарадваха и феновете с две победи. "Лъвовете" надделяха над Финландия на старта с 3:0, след което допуснаха поражение от Иран след 1:3. В последния мач до момента България победи с 3:0 Пуерто Рико.

В същото време играчите на Никола Виве са пети към момента в група "D" и не намират място в следващата фаза, като ще търсят задължителен успех днес. Тимът от Централна Америка играе освободено, тъй като е изпълнен с млади играчи - либерото в отбора Йондер Гарсиа е "най-възрастният" играч със своите 25 години, а в тима се забелязва и волейболист роден през този век, който е най-младият на този форум.

По-рано днес стана ясно, че при победа днес, България ще играе в следващата групова фаза пред феновете си в София в зала "Арена Армеец"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички