Величие от сестри Малееви: Рекордът им на Голям шлем - вовеки недостижим


Величие от сестри Малееви: Рекордът им на Голям шлем - вовеки недостижим
Снимка: Getty Images

5019 0

Григор Димитров безспорно е най-силният български тенисист в историята. В миналото никога не се е срещал роден състезател, който да се е доближил до постиженията му. За съжаление, в последните години нямаме представител при дамите, който да мери сили с най-добрите и да играе като равен с тях.

Ако се върнем обаче далеч преди времето на Цвети Пиронкова, няма как да не отбележим едно любимо и популярно из целия свят трио. Магдалена, Мануела и Катерина - сестрите Малееви, които са записани в историята на този спорт с постижение-прецедент, което едва ли някога ще видим отново.

Трите са явление в този спорт. Те са тренирани от своята майка Юлия Берберян. На национално ниво имат безброй рекорди, но трите са записали и постижение в турнир от Големия шлем, което е прецедент.

През 1993 година Магдалена, Мануела и Катерина стават единствените три сестри, които са поставени на турнир от големия шлем. Това се случва на Откритото първенство на Австралия (Australian Open).

Рекордът е още по-впечатляващ поради факта, че по онова време е имало само 16 поставени тенисисти в надпреварите от Големия шлем. И тогава, и до ден днешен (въпреки че поставените са далеч повече) - постижението остава прецедент.

Интересно е и развитието - всяка една от тях стига до осминафинала, но отпада там. Освен това всички те са изправени срещу бивши шампиони от Големия шлем, когато отпадат. Катерина допуска обрат от Дженифър Каприати, Мануела губи оспорван дуел с Мери Джо Фернандес, а Магдалена е сломена от легендарната Щефи Граф с 6:3, 6:3.

*Видеото по-долу в материала е от двубой между Магдалена Малеева и Щефи Граф на Ролан Гарос през 1991 година!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички