В умопомрачителна драма Григор Димитров загуби втория си финал при мъжете


В умопомрачителна драма Григор Димитров загуби втория си финал при мъжете
Снимка: Getty Images/Guliver

4103 0

Григор Димитров не успя да запази високия си процент във финали от турнири на ATP, след като днес в надпреварата в Сидни загуби с 1:2 (6:1, 1:6, 6:7) сета от Виктор Троицки в епичен мач, продължил около 2 часа и половина.

Сърбинът защити титлата си от миналата година, въпреки че българският ас в мъжкия тенис даде сериозен отпор на считания за фаворит Троицки.

Първият сет почна отлично за хасковлията, който с 2 пробива си осигури лесна победа, но буквално се срина във втората част, допускайки цели 3 пробива.

Третата и решаваща част продължи цели 83 минути, като първи до пробив стигна Троицки за 4:5. Тогава обаче Димитров показа най-добрите си минути от първия сет насам и, след като беше изпуснал 7 точки за пробив, най-накрая успя да реализира един и да изравни. Така мачът стигна до тайбрек, в който Григор Димитров се представи достойно, но в решаващите моменти допусна неточности и взе няколко грешни решения, които в крайна сметка донесоха титлата в полза на Троицки.

Това беше 7-и финал за Димитров в мъжкия тенис, като до момента той имаше 4 победи и 2 загуби (от Томаш Бердих и Анди Мъри) . През следващата седмица той започва участието си на Australian Open, където може да срещне Роджър Федерер още в 3-и кръг.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров започна много силно в мача. Той се възползва от невлизащия първи сервис на Троицки и в същото време принуди съперника си на три предизвикани грешки с мощни удари от форхенд. Така се стигна до две точки за пробив в полза на българина, който успя да атакува успешно от втората - 1:0 в полза на българина. В своето подаване Гришо почна с два аса и двойна грешка, но спечели най-дългото разиграване в мача за 40:15. Троицки обаче не се отказа и с ретур уинър и непредизвикана грешка на Димитров стигна до равенство. Сервис по диагонала и непредизвикана грешка от ракетата на Троицки обаче се оказаха достатъчни за затвърждаване на пробива.

Третият гейм почна с непредизвинака грешка на Троицки, а за 0:30 Димитров записа впечатляващ бекхенд по правата. Последваха хубав сервис (207км/ч), форхенд в аут на Гришо и два аса за сърбина - 2:1. След кратка пауза хасковлията натисна от форхенд при своето подаване за 30:0 и с два мощни сервиса записа гейм на 0 (първи в мача) - 3:1. Троицки отговори с гейм на 15, в който отново най-силното му оръжие бе сервисът - 3:2.

Гришо направи силен сервис гейм, печелейки за втори път на 0 и с отлична атака по форхенд диагонала откри точковата си сметка при подаването на Троицки. Отново сервисът спаси сърбина, който записа две поредни бързи точки, но в следващите две се стигна до дълги разигравания, спечелени от Гришо - точка за пробив. Първият сервис на Троицки не влезе, а българинът атакува мощно от ретур. Ударът му от форхенд не се получи, но той показа здрави нерви и отлична защита, върна всички атаки на съперника и накрая го принуди да сбърка при опит за къса - 5:2 след пробив и сервис за Димитров.

Последваха леки колебания в началния удар на българина, което помогна на Троицки да атакува по-мощно от основната линия - 30:30. Сервис в тялото принуди Троицки на форхенд в мрежата, а след това и негов бекхенд се озова в мрежата - 6:2 и сет за Димитров.

ВТОРИ СЕТ

Димитров започна неуверено въпреки спечеления сет. Във втория гейм допусна две двойни грешки и игра колебливо от основната линия, което доведе до 15:40 и брейк точка за Троицки без игра - 0:2. Още в следващия гейм Григор почна с брилянтна атака към мрежата и бекхенд воле, а след това в ново отлично разиграване поведе с 0:30. Троицки отговори с уинър от форхенд по правата, но все пак Димитров получи два шанса за пробив. С две грешки на българина се стигна до равенство, но при третия брейк пойнт Троицки не издържа и прати топката в аут - 1:2 и пробивът беше върнат.

Рухването на Григор продължи и при следващото му подаване. Той зачести грешките си основната линия и беше пробив, но този път Троицки затвърди пробива си след 4 непредизвикани грешки на Гришо. Той продължи да бърка и и с нови поредни 3 непредизвикани грешки Димитров предаде трето поредно подаване, този път на 0 - 1:5 и сервис на Григор. Това върна увереността на Троицки, който лесно затвори сета след гейм на 15 - 1:6 и решаващ трети сет.

Трети сет

Григор Димитров започна на сервис и излезе на мрежата, където сбърка сравнително лесно воле. Последваха три безответни точки за българина, който след това затвори гейма на 30 с отлична комбинация между къса и минаващ удар - 1:0. С отличните удари за старт на третия сет се върна и увереността в играта на българина. Той стигна до две точки до пробив след впечатляващи разигравания и уинъри на бекхенд страната на Троицки. Сърбинът записа силен сервис, с който отрази първата точка за пробив, а след това атака на Григор по правата от форхенд не намери очертанията на корта - равенство. Непредизвикана грешка от бекхенд донесе предимство на Троицки, който го оползотвори с начален удар в тялото - 1:1.

И следващият гейм беше много оспорван, но при 30:30 Григор спечели страхотно разиграване с много трудно воле при мрежата. Секунди по-късно той затвори гейма и поведе с 2:1. Уинър по форхенд правата и непредизвикана грешка на Троицки направиха резултата в гейм №4 15:30 в полза на българина, който с отлична защита и форхенд по диагонала стигна до нови две точки за пробив - 15:40. Ас на Троицки намали резултата, а след това минаващ удар на Григор се озова в мрежата - ново равенство. Димитров пропусна нови два брейк пойнта с непредизвикани грешки, а Троицки реализира ас за предимство в своя полза. След още един ас шампионът в турнира успя да изравни - 2:2.

Картината се повтори при подаването на Григор, който с две непредизвикани грешки подари два брейк пойнта на Троицки - 15:40. От бекхенд шампионът прати топката в аут, пропускайки първия си шанс. С отличен втори "кик" сервис Димитров вдигна високо топката и от бекхенд влезлият дълбоко в корта Троицки не успя да отиграе - 40:40, но веднага след това нов брейк пойнт за Троицки, който усети опита за контрапие на българина и пусна отличен минаващ удар при мрежата. Димитров обаче отново успя да се защити, след като Троицки прати форхенд в аут - второ равенство. Два поредни уинъра от форхенд позволиха на Димитров да спечели така тежкия гейм - 3:2.

Гейм №6 почна с 40:15 за Троицки, но Димитров с отлична игра се добра до равенство. Шампионът обаче извади сериозен късмет, след като удар от бекхенд закачи мрежата и тупна в полето на Димитров точно под филето - предимство, материализирано още в следващата точка. Гришо обаче поведе набързо с 40:0 и, въпреки че загуби 2 поредни точки, затвори подаването си на 30 за 4:3.

При 30:30 в следващия гейм Димитров така и не посмя да атакува някоя от правите и остави на Троицки да диктува темпото. Той в крайна сметка се нагоди за бкехенд и получи шанс за изравняване на геймовете, но форхенд по правата на Гришо донесе равенство в гейма. Григор атакува към мрежата и принуди Троицки да прати топка в мрежата, стигайки до точка за пробив. Последваха обаче две много грешни решения на Димитров, който отигра два слайса (единият в аут) и ненужно контрапие, което даде предимство на Троицки. Димитров стигна до ново равенство, но след това шампионът записа ас, а Гришо сбърка нов форхенд - 4:4.

Григор Димитров отново рухна в гейм №9. Той допусна изоставане от 0:30, при което успя да реализира уинър за 15:30. Последва разиграване от 30 удара, което беше спечелено от Троицки с бекхенд. Това уби съпротивата на Димитров, който прати бекхенд в мрежата за 4:5 и сервис на Троицки.

Все пак Димитров се добра съответно до брейк пойнт №8 и №9 в сета при 15:40, но Троицки закова ас, спасявайки едната точка. Втората обаче Гришо завърши с бекхенд по правата и изравни за 5:5. Първата точка при подаването на Димитров отиде в актива на сърбина, но с отлична серия от форхенди Димитров поведе с 40:15 и затвори частта на 30 - 6:5. При 30:30 в следващата част Григор имаше уникален шанс за лесен минаващ удар, но прати топката в мрежата. Все пак и в този гейм се стигна до 40:40. Троицки успя да се стабилизира и записа две поредни точки, с което прати мача в решаващ тайбрек.

Григор почна на сервис и още с третия си удар допусна непредизвикана грешка. Той бързо върна мини-пробива и на свой ред получи шанс да поведе, но отново му изневери минаващия удар от бекхенд по диагонала. Последва и грешка от форхенд на българина - 1:3 за Троицки. Димитров все пак запази присъствие на духа, спечели следващия си сервис, а след това с атака при мрежата и страховито воле отново изравни - 3:3. Последва нова размяна на мини пробиви за 4:4 при подаване на Григор. Той взе следващия си начален удар, но и Троицки показа нерви за 5:5. Последва сечен сервис и атака по правата след това - 5:6 в полза на шампиони и точка за спечелване на турнира. Димитров би първи сервис на сигурно и двамата влязоха в разиграване, при което Троицки сбърка от бекхенд. Той повтори това и в следващата точка и при 7:6 Димитров също получи точка за титлата. Отново след дълго разиграване Димитров имаше шанс да завърши след силен минаващ удар, но Троицки върна и Димитров допусна непредизвикана грешка - 7:7. Последва нова непредизвикана грешка от бекхенд и 7:8. След ново тежко разиграване Димитров осъществи силна атака, но при мрежата реши да атакува по диагонала, вместо по правата. Троицки подложи ракетата и успя да направи невероятен минаващ удар пред слисания поглед на Димитров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички