US Open 2015: Битка на титани


US Open 2015: Битка на титани
Снимка: Getty Images/Guliver

2186 0

Най-големият тенис корт в света – „Артър Аш”, с 23 000 седящи места, най-грандиозната реклама, най-големият шанс ураган да мине и да спре всички мачове – всичко е „най”, когато става въпрос за последния за годината турнир от Големия шлем – US Open. Откритото първенство по тенис на САЩ започва на 31 август, в 18:00 часа българско време и жребият е хвърлен – време е тенисистите да подпалят корта с гръмотевичните си изпълнения. Победители и победени, фаворити и аутсайдери, приятни изненади и горчиви разочарования – нека видим какво е положението с жребия при мъжете, след като вече направихме обзора при дамите и историческата задача, пред която е изправена световната номер едно и пълен доминатор в женския тенис Серина Уилямс.

Българското участие


Най-после първата ни ракета при мъжете Григор Димитров изтегли хубав жребий. Всъщност въобще няма да е пресилено да се каже, че откакто изгря сред първите 30 тенисисти в света, българинът не е имал по-добър жребий. Той се намира във втората четвъртина на схемата, където най-високо поставени са Кеи Нишикори, под номер 4 и Давид Ферер, под номер 7. Григор тръгва с австралиеца Матю Ебдън, с когото има два мача дотук в кариерата си, като и в двата побеждава без да загуби сет – през 2010 година на „Чаланджър” в Тайланд и преди две години на Мастърса в Индиън Уелс. Ако се справи с Ебдън, Димитров би играл с един измежду Михаил Кукушкин и Йен-Хсун Лу – и двамата са напълно по силите му. Срещу Кукушкин балансът му е 1:1 победи, а с Лу играха преди година във втори кръг на Australian Open и Григор не му даде и сет. Нататък идва ред на шампиона от миналата година в Ню Йорк Марин Чилич, който обаче е далеч от показаното през миналата година, а вече евентуален осминафинал може да е или срещу Давид Ферер, или срещу Жереми Шарди – също напълно приемливи съперници. Срещу французина Григор има две победи в три мача, а срещу Ферер само една в пет срещи, но испанецът се връща на корта след контузия в лакътя, като не е играл от турнира на трева в Нотингам насам. А ако преодолее осминафинала, на четвъртфинал вече кандидатите за съперник са много – Нишикори, Жо-Вилфред Цонга, Гаел Монфис, може би Александър Долгополов. Нито един от тях обаче не е някой измежду непреодолимите в момента Джокович, Федерер или Мъри.

Факт е, че през този сезон Григор отбелязва регрес, но е факт, че той показа, че може срещу Анди Мъри на осминафинала в Синсинати, където загуби само заради психиката си. Основният проблем засега остава главата – овладее ли я, Димитров може да ни зарадва много. Никой не очаква от него да блесне на US Open след лошия сезон, което е и най-голямото му предимство. Като юноша Димитров спечели Откритото първенство по тенис на САЩ, но откакто е при мъжете, успя да вземе първата си победа на сингъл на кортовете в Ню Йорк чак при четвъртото си участие т.е. миналата година, когато игра осминафинал. След като е успявал да се справи на младежко ниво, можем да се надяваме, че ще дойде моментът да го стори и при мъжете – защо не сега. Първият мач на Гришо е от 18:00 часа българско време утре (31 август) и е на телевизионен корт – да пожелаем успех на нашето момче!

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Фаворитите

Новак Джокович


Колкото и да е учудващо, въпреки че твърдите кортове в САЩ би трябвало да са напълно по вкуса на Ноле, той има само една титла тук – през 2011-та година. Сърбинът пристига в Ню Йорк без нито един успех в US Open Series, като на финалите в Монреал и Синсинати загуби от големите си съперници Анди Мъри и Роджър Федерер. Отделно световният номер едно не показа най-добрата си игра и по пътя към двата финала, като се отърва от загуба благодарение на шампионския си характер и „психическо одървяне” на съперниците си в цели три мача – срещу Еренст Гулбис на четвъртфинал в Канада, като Гулбис имаше два мачбола, срещу Давид Гофен на осминафинал в Синсинати, когато навакса пасив от два пробива при 0:3 в третия сет и срещу Александър Долгополов на полуфинала на същия турнир, когато украинецът водеше с 5:4 точки в тайбрека на втория сет, след като беше взел първия и имаше два сервис на разположение.

Жребият обаче се оказа благоприятен за Джокович и безспорно той ще има време да напипа ритъм – а и никога не е много добре, когато играеш твърде добре на подготвителните турнири преди най-голямата сцена. Сърбинът започва с бразилеца Жоао Соуза, във втори кръг най-вероятно ще е с канадеца Васек Поспишил, а на осминафинал би било интересно да го видим срещу Давид Гофен. Чак на четвъртфинал реално Джокович може да се изправи срещу тенисист, който да го постресне с името си – Рафаел Надал. Испанецът обаче е много далеч от най-добрите си дни и макар да показа някои добри неща след „Уимбълдън”, във важните точки се пропуква – а в големи сблъсъци като този с Джокович това е недопустимо. Вече на полуфинал срещу Ноле кандидатите да се изправят са много – Нишикори, Цонга, Монфис, Григор Димитров, Александър Долгополов дори, някоя тотална изненада като Жереми Шарди – кой знае.

Прогноза: Финал/Шампион

Роджър Федерер


От 2009 година швейцарецът не е стигал до финал в Ню Йорк, но сега изглежда напълно способен да го направи, предвид жребия, предвид решенията, които взе за подготовката си и предвид резултатите от тази подготовка.

За разлика от миналата година, когато игра финал на Мастърса в Торонто, Федерер реши да пропусне участие в Канада и съхрани сили. Маестрото блесна с пълна сила на любимия си Мастърс в Синсинати, където прегази всичко живо по пътя си, включително Анди Мъри и Новак Джокович в последователни мачове, при това без да им даде дори шанс за пробив. Това със сигурност качва увереността му, макар че целият свят е наясно – в Ню Йорк форматът е 3 от 5 сета, настилката е по-бавна, топките отскачат повече. При тези условия иновацията на Федерер от Охайо – крайно агресивна постановка на ретур и буквално посрещане на сервиса на противника с влизане в корта на до 3-4 метра, няма да може да бъде изпълнявана толкова перфектно.

Федерер е водач на долната половина на схемата и започва с аржентинеца Леонардо Майер, с когото имаха паметен мач на Мастърса в Шанхай миналата година, когато швейцарецът спаси пет мачбола и обърна противника си, за да вземе и купата от турнира. Оттам насетне швейцарецът не би трябвало да срещне затруднения до евентуален осминафинал с Джон Иснър, който вероятно би бил в нощна сесия и където Роджър почти сигурно ще трябва да минава през поне един тайбрек по пътя към победата. Чак на четвъртфинал срещу Федерер би се изправил по-сериозен противник – Томаш Бердих, но от „Ролан Гарос” насам при него се наблюдава изчерпване и е напълно въможно да не стигне до тази фаза на турнира. А на полуфинал – Анди Мъри или Стан Вавринка, като срещу Мъри Федерер е в серия от пет поредни победи, като последните две – на полуфиналите на „Уимбълдън” и в Синсинати, бяха особено впечатляващи – без допуснат пробив.

Прогноза: Финал/Полуфинал

Неизвестните величини

Анди Мъри


Заради традицията Мъри да намира начин да загуби от триото Джокович-Федерер-Надал на най-голямата сцена през годините, независимо в каква форма е, мястото на шотландеца е в графата „не знаеш какво да очакваш”. Безспорно Мъри е в пик в момента, направи чудесни представяния в Монреал и Синсинати – титла с победа над Джокович на финала и полуфинал, загубен от Федерер в Охайо. Отделно в Синсинати шотландецът направи два знаменити обрата – срещу Григор Димитров и Ришар Гаске, беше равностоен на Федерер и явно има дотатъчно голям запас от физически сили. Но – никой никога не знае кога бръмбарите в главата на Мъри ще се появят и той ще заиграе на три метра зад основна линия – там, където много обичат да е хора като Стан Вавринка и Роджър Федерер, които са потенциални препятствия по пътя на Мъри към втори финал на „Флашинг Медоус” след успешния за него през 2012 година.

Още в първи кръг Мъри ще трябва да внимава – той се изправя срещу опасния австралиец Ник Кирьос. С гръмотевичния си сервис и непукизъм Кирьос е способен да затрудни всеки – той вече има победи над Рафаел Надал и Роджър Федерер. Срещу Мъри обаче статистиката сочи три мача и три загуби за Кирьос, всичките на нула, като две от тях са на четвъртфинала на тазгодишния Australian Open и в трети кръг на тазгодишния „Ролан Гарос”. Безспорно и по темата „непукизъм” Кирьос понесе удар след скандала, който сътвори със Стан Вавринка и може да се очаква, че този иначе наелектризиращ като предпоставки двубой ще се превърне в еднопосочна улица, водеща по пътя към успеха за Мъри. След Кирьос Мъри би имал труден съперник чак на осминафинал – мощния Кевин Андресън, който спечели в Уинстън-Салем или пък талантливия Доминик Тийм. На четвъртфинал вече най-вероятно Мъри ще се изправи срещу шампиона от „Ролан Гарос” Стан Вавринка – мач, който в никакъв случай не е за изпускане. А на полуфинал сблъсък с Роджър Федерер изглежда като най-вероятния сценарий.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Стан Вавринка


Известният с атрактивния си прякор Станимал швейцарец влиза в Ню Йорк с определено разклатена психика – заради скандала с Ник Кирьос. След като младият австралиец провокира грозно шампиона от „Ролан Гарос”, Стан не може да намери напълно ритъма си, записвайки четвъртфинал в Синсинати и разгром срещу Новак Джокович и заради твърде големия шум около случката. Откритото първенство на САЩ обаче е отлична възможност журналистите и феновете да позабравят скандала, който се преекспонира страхотно и по който се изказа кой ли не. Жребият също помага на Вавринка да напипа ритъма си – старт с испанеца Алберт Рамос-Виноляс и евентуално чак в трети кръг крайно интересен двубой срещу един измежду бомбардира Жил Мюлер или атрактивния Джак Сок. На осминафинал Вавринка евентуално ще играе с Жил Симон или Виктор Троицки, защо не и някоя изненада като Еренст Гулбис, Доналд Йънг или Райън Харисън, а на четвъртфинал – сблъсък с Анди Мъри. Ще преодолее ли бариерите в главата си – с титлите на Australian Open през миналата година и на „Ролан Гарос” през тази Вавринка е показал, че може. Остава само да видим дали му се играе – ако е в настроение, никой в турнира не може да е спокоен.

Прогноза: Четвъртфинал/Трети кръг

Приятните изненади

Жо-Вилфред Цонга


През последните 12 месеца французинът е измъчван от травми и не може да навлезе стабилно в добра форма. И въпреки това той отдавна е показал, че може да е опасен за всеки – демонстрира го и на тазгодишния „Ролан Гарос”, където игра полуфинал след впечатляващ рейд и малко след завръщането си заради физическите си проблеми. В подготовката за US Open Цонга игра на четвъртфинал в Монреал, където загуби от Анди Мъри и загуби още в първи кръг от Фернандо Вердаско в Синсинати.

В Ню Йорк Цонга се намира във втората четвъртина на схемата, където е и Григор Димитров. Французинът започва с ветерана Ярко Ниеминен, а в трети кръг се оформя потенциален зрелищен сблъсък с Гаел Монфис. На осминафинал Жо най-вероятно би играл с един измежду Кеи Нишикори или Александър Долгополов. Вече на четвъртфинал всеки от нас би си помечтал Цонга, ако стигне дотам, да се изправи срещу Григор Димитров.

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Бърнард Томич


Сочен за едно от лицата на новото поколение, Томич имаше доста трудни моменти в кариерата си – заради избухливия си характер и заради още по-избухливия си баща. В последната година обаче Бърни влезе в сянката на Ник Кирьос и това може да му повлияе много добре, заедно с хубавия жребий, който изтегли за US Open. Томич започва срещу Дамир Джумкур от Босна и Херцеговина, а във втори кръг е напълно възможно да видим крайно интригуващ двубой с ветерана Лейтън Хюит – младото срещу старото тенис поколение на Австралия. Големият бонус за Томич обаче е фактът, че сънародникът му Танаси Кокинакис ще е противник още в първи кръг на Ришар Гаске, а в този мач може да се очаква изненада и отпадане на французина. Дори това да не стане, винаги лабилният Гаске може да се пропука във всеки един момент, а макар Томич да има само една победа в шест срещи с французина, тя беше на голяма сцена – трети кръг на „Уимбълдън” през 2013 година. Ако мине през третия кръг, Томич най-вероятно ще срещне Бердих.

Прогноза: Осминафинал/Трети кръг    

Потенциалните разочарования

Кеи Нишикори


Японецът за пореден път демонстрира, че макар да е най-добрият от новото поколение, във физическо отношение е твърде крехък. След добро представяне в Монреал, където игра на полуфинал и победи Рафаел Надал на четвъртфинал, Нишикори пропусна Мастърса в Синсинати. На всичкото отгоре при загубата от Мъри световният номер 4 беше здраво освиркан заради демонстративния си отказ да се бори, завършвайки на ходом мача и инкасирайки геврек от шотландеца. Така че въпросът в какво физическо състояние е миналогодишният финалист в Ню Йорк е много актуален.

Нишикори започва срещу опасния французин Беноа Пер и още в този мач може да има сериозни проблеми, ако не се отнесе сериозно. Първият голям сблъсък за Кеи обаче ще е в трети кръг – най-вероятно срещу нестандартния Александър Долгополов, който беше на две точки от това да победи Новак Джокович на полуфинал в Синсинати. Ако се справи с Долгополов, на осминафинал Нишикори би играл с някой измежду Цонга и Монфис – все неприятни противници. Кеи вече игра на Голям шлем през тази година с Цонга – на „Ролан Гарос” и загуби с 2:3 сета, като му трябваше доста време да се настрои към силния вятър, а и беше много уязвим на втори сервис. В Ню Йорк силният вятър е често явление и японецът няма да има време да се мотае много, ако попадне в такива условия.

Прогноза: Трети кръг/Осминафинал

Ришар Гаске


Французинът започва с много коварен съперник – младият австралийски талант Танаси Кокинакис, който като юноша преди две години игра финал на младежкия US Open. Гаске трябва да внимава много, а предвид лабилната му психика и като цяло стабилното представяне на Голям шлем през тази година, с полуфинал на „Уимбълдън”, като нищо е дошло времето за провал. Все пак Гаске победи Кокинакис в Синсинати, където стигна четвъртфинал и там взе сет на Мъри и е фаворит в двубоя. В трети кръг обаче французинът ще играе най-вероятно с един измежду Бърнард Томич и Лейтън Хюит, а това може да се окаже непреодолимо препятствие, особено ако играта на Гаске не тръгне от самото начало.

Прогноза: Първи кръг/Трети кръг

Рубрика "Внимание"


Самоизяждане – това може да се окаже печелившата формула за Фелисиано Лопес в турнира. Той се намира в първата четвъртина на схемата и започва с грузинеца Николош Базиашвили. За Лопес най-голямото предимство е, че до него има няколко имена, които първо трябва да играят един с друг, преди да стигнат до евентуален мач с него в трети кръг. Става въпрос за Фернандо Вердаско и Томи Хаас, които излизат един срещу друг, после победителят играе с победителя от мача Милош Раонич – Тим Смичек, а чак след това идва Лопес. Преди това испанецът ще се изправи най-вероятно срещу завърналия се ветеран Марди Фиш и това ще е доста интересен сблъсък. В изброеното трио Раонич-Вердаско-Хаас, Вердаско отстъпва в преките двубои на Хаас с 1:3, с Раонич е 3:3, а Хаас има две загуби в два мача от Раонич, но канадецът още не може да влезе във форма след контузия в стъпалото, което ще е сериозен фактор. Ако Лопес се възползва от очертаващата се месомелачка, може да го видим на осминафинал с Надал, когото победи в Синсинати.

Като стана дума за Рафа, той започва с Борна Чорич – младият хърватин го победи на четвъртфинал в Базел миналата година и сега ще е надъхан да направи всичко възможно за нов успех. Първи мач, хард корт и много тичане – Борна обича да влиза в дълги разигравания, така че Надал трябва много да внимава, за да не се превърне в най-голямата жертва при мъжете в Ню Йорк през тази година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички