Уникално! Цвети записа един от най-великите обрати на "Ролан Гарос" и влезе в топ 8


Уникално! Цвети записа един от най-великите обрати на "Ролан Гарос" и влезе в топ 8
Снимка: Guliver/GettyImages

3021 0

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова осъществи най-големия обрат в кариерата си и поднесе най-голямата сензация на тазгодишния "Ролан Гарос". Това стана във вторник следобед (31 май), след като родната представителка се добра до победа с 2:6, 6:3, 6:3 над Агнешка Радванска и се класира за четвъртфиналите на турнира от "Големия шлем".

Мачът между двете почна в неделя (29 май), когато полякинята водеше със сет и 3:0 във втората част. Тогава заваля дъжд и не позволи на Радванска да затвори срещата. В понеделник цял ден валя и мачове не се играха, което остави сблъсъка от осминафиналите за вторник. 

Цвети направи уникален обрат до 6:3 с брилянтна игра, но дъждът отново прекъсна двубоя за 2 часа. След подновяването на играта Пиронкова взе нови 4 поредни гейма и, въпреки че допусна един пробив, съумя да запази аванса си - 6:3 и страхотен обрат за българката. 

Така Цвети, №102 в света, отстрани една от фаворитките в турнира. Радванска беше поставена под №2 на "Ролан Гарос". Освен това българката за пръв път се класира на четвъртфинал на червените кортове в Париж.

След първата част от двубоя Цвети изоставаше в резултата с 2:6 и 0:3, но двудневната порция дъжд промени развоя на двубоя на 180 градуса, а българката по безапелационен начин продължи в ранния следобеден в Париж.

Най-добрата ни тенисистка даде всичко от себе си, след като в неделя изоставаше сериозно в резултата. Тя взе своето подаване при подновяването на срещата във вторник, а след това веднага реализира пробив, затвърден отново на сервис - 3:3.

Пиронкова получи един шанс за пробив в гейм №7, в който Радванска допусна непредизвикана грешка от бекхенд, с което предаде своя сервис-гейм - 4:3 за българката. За 5:3 Цвети спечели гейм на 0, а след маратонско подаване на Радванска българската представителка отново проби - 6:3 и равенство в сетовете.

В решаващата част Пиронкова отново беше безапелационна. Цвети взе своето подаване и веднага го "гарнира" с пробив срещу слабо представящата се Радванска. При 3:0 в полза на Пиронкова полякинята взе медицински таймаут заради проблеми с дясната китка, но и това не помогна - нов пробив за Цвети, този път на 0 - 4:0.

Последваха слабо подаване на българката, което позволи на Радванска да върне един пробив и след това да вземе своето подаване - 4:2. Гейм №7 почна с изоставане на българката с 0:30, но страхотни атаки на Цвети ѝ позволиха да поведе с 40:30 и, след едно равенство, да стигне до 5:2 след топка в мрежата от страна на Радванска.

Полякинята намали за 5:3, но силите и не стигнаха и при 40:30 тя прати топка в мрежата и Цвети спечели мача!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички