Умората си каза думата: Григор Димитров беше прегазен от Нори на полуфинала


Умората си каза думата: Григор Димитров беше прегазен от Нори на полуфинала
Снимка: GettyImages

43135 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да се справи с умората и купищата грешки, които допусна в полуфинала на Мастърс турнира в Индиън Уелс, и отпадна на полуфиналите след тежко поражение от Камерън Нори с 2:6, 4:6 в първия мач за деня. 

Въпреки че имаше ден за почивка след двата поредни много тежки двубоя срещу Медведев и Хуркач, Димитров не беше на познатото от тази седмица ниво и се представи много под очакванията. На всичкото отгоре, българинът беше предаден от най-силните си оръжия - форхенда и сервиса. 

Той допусна цели 3 пробива в първия сет, докато на свой ред стигна само до 1, а Нори не позволи никакви изненади и не даде шанс на Димитров да обърне, дори след пробива, постигнат за 2:4. 

Във втория сет Нори стигна до ранен пробив и не позволи на Димитров да го върне. Гришо имаше много трудности, но до самия край запази шансовете си да стигне поне до брейк. В последния гейм обаче Нори спечели на 0 и не позволи на Димитров дори да се надява за обрат. 

Димитров записа 61% вкаран първи начален удар, но това беше с 10% по-малко от Нори, а освен това не записа нито един ас. За сметка на това допусна цели 4 двойни грешки, а процентът му на спечелени точки при 1-и сервис беше едва 58% (50% при 2-и начален удар). 

Цели 28 непредизвикани грешки видяха зрителите от страна на Димитров, а цели 14 бяха от форхенд. Той все пак спечели битката при уинърите (16:10), но това беше крайно недостатъчно срещу стабилния британец. 

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ 

Двамата тенисисти са на корта и се подготвят за старт на мача! 

0:1 (пробив) - Димитров откри с двойна грешка срещата, а след това пресили и бекхенд за 0:30. Последва и малко късмет за Димитров, който при 15:30 беше "спасен" от Нори, който прати лесна атака от форхенд в мрежата - 30:30 Последва дълго разиграване, при което Гришо си осигури предимство с дълбок форхенд по диагонала, а след това завърши с форхенд по правата, но с добра атака от бекхенд Нори изравни. Последва и фантастичен форхенд с парабола за британеца за първа точка за пробив. Гришо предаде гейма след слайс бекхенд в мрежата. 

0:2 - Гейм на 0 за Нори, който лесно затвърди пробива си. 

0:3 (пробив) - Неузнаваемата игра на Димитров продължи. Той направи куп грешки и при втория си шанс за пробив Нори отново се възползва и категоричен аванс в полза на дебютанта на полуфинал в Индиан Уелс. 

0:4 - Пробивът бе затвърден след гейм на 30. 

1:4 - С няколко атрактивни изпълнения, включително две волета при мрежата, Гришо най-накрая се разписа в сета, печелейки гейм на 15.

2:4 (пробив) - С фантастична игра, два уинъра и перфектна защита Димитров осъществи първия си пробив, и то на 0! 

2:5 (пробив- При 30:30 Григор опита атрактивно изпълнение и да осъществи бекхенд, подскачайки при основната линия, докато тичаше към топката. Колкото и ефектно да беше това, ударът излезе в аут, а след това той допусна нова грешка и предаде гейма. 

2:6 - С гейм на 0 Нори спечели твърде лесно първия гейм. 

ВТОРИ СЕТ 

0:1 (пробив) - Димитров допусна да се стигне до нова точка за пробив в полза на Нори при 30:40, но успя да се спаси след фантастичен минаващ удар, който бе непосилен за волето на британеца. В следващата точка Димитров допусна грешка за нова брейк точка, която отрази още по-категорично с брутален форхенд по диагонала. Последва нова непредизвикана грешка за Гришо и 3-и шанс за пробив, но за 3-и път се спаси с уинър. 

Геймът обаче продължи в същото темпо и поредната непредизвикана грешка даде 4-и шанс за брейк на британеца. Този път спасение нямаше - бекхенд в мрежата на българина и ранен пробив за британеца. 

0:2 - Макар и трудно, Нори спечели своето подаване и затвърди пробива. 

1:2 - Димитров не позволи да се стигне до ситуацията от първия сет и успя да вземе подаването си на 30, въпреки че отново подари две точки на опонента си. 

1:3 - Хасковлията спечели маратонско разиграване от 33-и удара за 15:30, а след това стигна и до първа точка за пробив в своя полза в гейма при 30:40, но минаващият му удар излезе с малко в аут. За съжаление на българина обаче, в следващите минути форхендът му го предаде и Нори спечели гейма. 

2:3 - Благодарение на по-слабите ретури на Нори, Димитров успя да се измъкне от нова трудна ситуация и спечели подаването си. 

3:4 - Без пробиви преди следващата почивка. 

3:5 - Димитров стигна до 30:30 в следващото подаване на Нори, но британецът записа отлично контрапие, с което стигна до аванс в гейма. Последва и "традиционната" в този мач непредизвикана грешка и Нори спечели подаването си. 

4:5 - Гейм на 15 и Гришо остана в мача с надеждата, че може да се добере до пробив в 10-ата част на сета. 

4:6 - Димитров нямаше никакъв шанс в последния гейм и загуби на 0. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Гришо е в серия от два повече от впечатляващи обрата срещу много качествени тенисисти - Даниил Медведев (който е номер 2 в света) и Хуберт Хуркач. Сега пред него е ново сериозно изпитание, макар и то да е по-леко на хартия.

Става въпрос за Камерън Нори, който е най-високо ранкираният тенисист, останал в турнира. Един от най-важните фактори в случая е доколко Димитров ще се е възстановил физически след тежките и изтощителни битки.

За пръв път в историята на ATP Мастърс 1000 турнирите (280 турнира от 1990 година насам) на полуфиналите няма нито един тенисист от топ 25. Освен Нори и Димитров, на тази фаза са и Николоз Басилашвили и Тейлър Фриц, които оформят другия полуфинал (първият е номер 36 в света, а вторият - номер 39).

Все пак трябва да се отбележи, че всеки един от тях е победил по-високо ранкиран тенисист, за да си осигури напълно заслужено мястото тук. Димитров се справи с играчите номер 2, 12 и 20 в ранглистата, Нори с №15 и №19, Басилашвили с номер 3, а Фриц с номер 4, 7 и 14.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички