Уимбълдън има нова "кралица": Ашли Барти надви Каролина Плишкова и триумфира при жените!


Уимбълдън има нова "кралица": Ашли Барти надви Каролина Плишкова и триумфира при жените!
Снимка: Getty Images

1976 0

Австралийската тенисистка Ашли Барти е новата шампионка на Уимбълдън! 25-годишната Барти спечели първата си титла на най-стария и престижен тенис турнир, след като победи чехкинята Каролина Плишкова в три сета 6:3, 6:7(4), 6:3.

Това беше първи финал при жените на Уимбълдън от 1977 година насам, на който и двете тенисистки дебютират на такава фаза от турнира. До момента нито Барти, нито Плишкова бяха достигали до финал на този турнир от Големия шлем. Световната №1 обаче надделя на Централния корт в Лондон, за да вдигне трофея.

Барти започна страхотно срещата, след като първо спечели сервис гейм на нула, а след това успя и да пробие съперничката си без да ѝ даде точка. Доминацията на Барти продължи и в следващите два гейма, като направи нов пробив и поведе с 4:0. След това се стигна до размяна на пробиви - два за Плишкова и един за Барти, като в крайна сметка австралийката спечели частта с 6:3.

В началото на втората част Барти проби Плишкова, но чехкинята веднага възстанови равенството. При 5:5 Барти направи нов пробив и сервира за трофея, но Плишкова отново върна пробива и вкара сета в тайбрек. Там чехкинята успя да си отвори комфортен аванс от 2:6 точки и вкара срещата в трети сет.

В третата част Ашли Барти се добра до ранен пробив, като поведе с 3:0 гейма. Разликата от един пробив се задържа до 5:3, когато Плишкова стигна до точка за връщане на пробива, но не успя да я оползотвори. Барти на свой ред стигна до мачбол и се възползва, за да спечели трофея.

И двете тенисистки по пътя към финала дадоха само един сет на своите опонентки. За Барти тази титла стана 12-а в кариерата и четвърта през сезон 2021. Нейният най-добър резултат на Уимбълдън досега бе стигане до четвърти кръг през 2019 г. За победата си тя ще получи 2000 точки за световната ранглиста и 1.7 млн. паунда от наградния фонд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички