Този път Гофен пречупи Григор и спря победния му ход след трисетова битка


Този път Гофен пречупи Григор и спря победния му ход след трисетова битка
Снимка: БГНЕС

13249 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна на 1/4-финала на турнира в Ротердам от Давид Гофен с 4:6, 6:1, 3:6.

Това е първа победа за белгиеца над Димитров в ATP турнир, а за Григор това е едва втора загуба от началото на сезона. Първата бе на полуфинала на Australian Open от Рафаел Надал.

Първият сет започна равностойно като и двамата тенисисти печелеха подаванията си без особени проблеми. В третия гейм Григор трябваше да се справя с две възможности за пробив, след като няколко първи сервиса не влезнаха. Първата я спаси след мощен сервис и завършване на мрежата, а при втората направи страхотен прехвърлящ удар, а след това завърши гейма с ас. Първият пробив в срещата бе в петия гейм за Гофен, който бе и затвърден. Това създаде трудности на българина, който така и не успя да върне пробива до края на сета. След оспорвана битка, продължила 56 минути, белгиецът успя да стигне и до успех с 6:4. Това е първи сет, който успява Гофен да вземе на Григор в мач от ATP турнирите.

Григор започна изключително концентрирано втория сет, в който записа два пробива, а Гофен взе едва един гейм. В последния седми гейм Григор изостана 30-40, когато сервира за частта. Първата ни ракета отрази опасността, но после Гофен достигна слайс по правата на опонента си и с лоб го затрудни максимално, стигайки до нов брейкбол. Българинът се справи с опасността и този път. На третата точка за пробив световният №11 отново пропусна и при първата възможност за сетбол, Гришо го затвори с ас. През втория сет бекхендът по правата на Гофен не вървеше така добре, както през първи, и това даде резултат.

По много лош начин започна третия сет за първата ни ракета. Гришо допусна бързо да изостане в резултата с 0:3, като допусна пробив още във втория гейм. Българинът така и не успя да навакса тази разлика, а в ключовите моменти белгиецът показа по-добра игра, което му помогна да спечели и сета, и двубоя.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гофен спечели жребия и пожела да посреща в първия гейм. Григор напредна в резултата с 40:0, но позволи на съперника си да спечели две поредни точки. При 40:30 обаче Гофен прати топката в аут при опит за минаваща и Димитров затвори гейма.

1:1 Вторият гейм започна с дълго разиграване, което отиде в сметката на Гофен, след като Гришо прати топката в аут. След непредизвикана грешка на белгиеца, късметът помогна на Григор, за да се изравнят точките. При 30:40 Гофен с уинър по правата от форхенд спечели разиграването си.

2:1 Григор изостана с 15:40, но спаси двете точки за пробив. При втората Гофен излезе на мрежата, но отново показа, че там не е силната му игра. Григор с прехвърлящ удар изравни точките. След това Гришо взе предимство, а с ас по диагонала затвори гейма в своя полза.

2:2 Гофен спечели трудно разиграването си като спаси първия брейкбол за Григор Димитров. Белгиецът неутрализира възможността с ас, след прецизен начален удар по правата.

2:3 (пробив) Григор направи две двойни грешки и Гофен направи първи пробив в срещата.

2:4 Световния номер 11 затвърди пробива си. Григор имаше възможност да направи ри-брейк, като поведе с 30-0, но постепенно българинът загуби инициативата и Гофен си взе подаването.

3:4 Григор успя трудно да спечели гейма, след цели 16 разигравания. Гофен си осигури нови две точки за пробив, но благодарение на сервиса си Гришо се спаси. След няколко поредни равенства Григор все пак с нов ас взе сервис гейма си.

3:5 Димитров може да съжалява, тъй като изпусна шанс за пробив. При 40:30 Гришо оспорва, но сгреши и последва равенство. Гофен отново се измъкна и натисна българина, който изпрати топката в аут за 3:5.

4:5 Григор взе сервиса си с 40:30.

4:6 Българинът спаси един сетбол, но при втория опит, Димитров отново сгреши и прати топката в аут, за да спечели Гофен сета със 6-4.

Втори сет

1:0 - Димитров започна трудно сета, но все пак успя да вземе подаването си след няколко равенства. 

1:1 - Много трудно спечелено разиграването от страна на Гофен. Григор отново пропиля шанс за пробив, в този гейм имаше цели три точки, за да пробие белгиеца. С уинър след ретур белгиецът затвори гейма. 

2:1 - Лесен гейм за Григор, спечелен с 40:15.

3:1 (пробив) - Най-после българинът проби Гофен, след 7 пропиляни възможности. Григор поведе 40-15, но Гофен пласира неспасяем бекхенд уинър по диагонала и отрази първия брейкбол. При следващия обаче Гришо търпеливо изчака грешката на съперника.

4:1 - Гришо успя да затвърди пробива си.

5:1 (пробив) - Втори пробив за Димитров в мача.При 40-30 Гофен се пречупи след агресивен форхенд на българина и прати топката в мрежата.

6:1 - Гофен стигна до 40-0 при подаването на Гришо в седмия гейм, Григор обаче спаси няколко точки за пробив и стигна до точка за сета, който го затвори с ас. 

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Гофен спечели подаването си и излезе напред в резултата. При 40-30 белгиецът завърши гейма с къс диагонал на мрежата.

0:2 (пробив) - Ранен пробив за белгиеца в третия сет. Той направи невероятен минаващ форхенд тип "банан" за 15-40, а след това реализира и страхотен минаващ от бекхенд по диагонала на първата си възможност да пробие.

0:3 - Пробивът е затвърден.

1:3 - Този път Григор нямаше проблеми при сервирането си и взе гейма.

1:4 - Димитров имаше две точки за пробив в петия гейм, но Гофен не го допусна и изравни. Световният №11 отрази първия брейкбол с ас, а после повтори упражнението с втори ас – дюс. С ас по диагонала Гофен се изъкна и в този гейм.

2:4 - Григор спечели подаването си, но все още има сериозно да наваксва.

2:5 - Ретур в аут на Григор при 30-30 донесе точка за затваряне на гейма на Гофен. А на следващата точка Димитров пробва къса, която обаче намери мрежата.

3:5 - Григор спечели подаването си. При 40-30 Димитов сервираше за гейма и последва ретур в аут.

3:6 - Гофен поведе 30-15, а после наказа опонента си дъното на корта, хващайки отличен ъгъл по диагонала. Грешка на Григор, което означава първа победа на Гофен над българина.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички