Григор Димитров наказа жестоко японец, смачка го с 6:1, 6:0


Григор Димитров наказа жестоко японец, смачка го с 6:1, 6:0
Снимка: Getty Images/Gulliver

9564 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров показа зловеща доминация в мача си втория кръг от "Мастърс" турнира в Рим. Ракета номер 1 на България прегази Йошихито Нишиока, като му даде да спечели само 1 гейм в мача, и то при решен първи сет - 6:1, 6:0. 

Българинът се нуждаеше от 50-ина минути, за да сломи съпротивата на своя опонент, като дори имаше повече проблеми да печели някои от своите подавания, в сравнение със сервис геймовете на световния №50. Димитров записа едва 52% вкаран първи начален удар, но предаде само една точка при първи сервис, а на всичкото отгоре даде само една възможност за пробив на Нишиока. Гришо от своя страна имаше цели 8 шанса, конвертирайки 5 от тях. 

Единственият гейм, който Димитров "предаде", бе в края на първия сет, когато Димитров пропусна два шанса за пробив и Нишиока все пак се разписа в мача. През останалото време хасковлията смаза своя съперник и му позволи да спечели едва 26 точки, срещу цели 60 за победителя в мача. 

За статистиката остава фактът, че българинът имаше серия от 11 спечелени точки в началото на мача, както и 7 поредни спечелени гейма. Единствената слабост в играта му бе процентът на вкаран първи сервис и 4-те двойни грешки, които той допусна.  В следващия кръг той ще се изправи срещу Яник Синер от Италия. Битката е в четвъртък, но все още не се знае началният час. 

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Димитров загуби първата точка в своето подаване, но бързо отговори с отлични сервиси и спечели гейма на 15, а последната точка бе уинър от форхенд по диагонала

2:0 (пробив) - Фантастична поредица от ретури на българина, с които той поведе във всяко едно от разиграванията и принуди съперника да сбърка - 0:40. С отличен бекхенд по правата, едва закачил линията, Гришо принуди Нишиока отново да сбърка и така реализира още първата си точка за пробив. 

3:0 - Отново много лесен гейм на Гришо, който след загубената първа точка в мача записа общо 11 поредни точки. С добра къса на Нишиока при 40:0 серията на Гришо беше прекъсната, но Нишиока прати ретура си в аут в следващата точка. 

4:0 (пробив) - С изключение на ретур, излязъл в аут, Димитров продължи с прекрасните си дълбоки удари след сервис на Нишиока и влезе в разиграванията във водеща роля. Така след две непредизвикани грешки на японеца и уинър на българина се стигна до 2 точки за пробив, като още първата бе реализирана след форхенд в аут на световния №50. 

5:0 - В следващия си сервис гейм Гришо показа и много добра защита, като няколко форхенда на Нишиока влязоха със заплашителна скорост по диагонала, но Димитров с прецизни отигравания не позволи да се стигне до уинър в първите две точки. Несполучлива къса на българина доведе до 30:15, но след това последва бомба от сервис за 40:15, гарнирана с аут от ретур на Нишиока. 

5:1 - За пръв път в сета японецът поведе в резултата след слабо изпълнение на бекхенд воле от страна на Димитров. При 30:0 обаче последваха няколко страхотни изпълнения на Гришо от форхенд за 30:15 и отличен минаващ удар за 30:30. Двамата си размениха по една грешка за равенство (Гришо пропиля възможност за пробив), като се стигна до ситуация "дюс" още няколко пъти. Димитров пропиля точка за пробив и след 2 аута и Нишиока имаше възможност да затвори гейма. Благодарение на ретур в аут от ракетата на Гришо японецът най-накрая се разписа в резултата. 

6:1 - В своето подаване българинът не сбърка и затвори сета при 6:1 след гейм на 15. 

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Григор Димитров не "пусна педала на газта", като се ретурите си продължи да тормози Нишиока и стигна до 0:40. Той загуби първия брейк пойнт, но при втория Нишиока прати топката от форхенд в аут и рано-рано допусна пробив. 

2:0 - Димитров бързо поведе с 40:0, но след редица грешки и отлично контрапие от форхенд на Нишиока се стигна до равенство. Гришо пропусна 4-и шанс да поведе категорично в геймовете след двойна грешка, но при 5-ия си опит принуди Нишиока да сбърка, благодарение на мощен форхенд по диагонала. 

3:0 (пробив) - Отново ситуация 0:30 за Димитров след две грешки на опонента му, който в отчаянието си хвърли ракетата към мрежата. Това явно подейства, защото Нишиока взе следващите три разигравания след 3 непредизвикани грешки на Гришо. Последваха обаче и две неточности от японеца, за да се стигне до нова точка за пробив. Григор бе изключително агресивен на ретур, пращайки топката дълбоко в бекхенд полето на опонента си и след това със светкавичен форхенд завърши разиграването. 

4:0 - Тежък гейм за Гришо, тъй като играта не му се получаваше, но с добрия си начален удар съумя да излезе от трудната ситуация при 30:30. Неточностите обаче продължиха и Нишиока стигна до първата си точка за пробив, неутрализирана отново с мощен сервис по правата. Изпълнението бе повторено в следващата точка, но Димитров прати форхенд в мрежата за поредното равенство в гейма. По подобен начин той изпусна следващата си гейм точка (равенство №4), но все пак с атака при мрежата за предимство и аут от ракетата на Нишиока Димитров затвори най-тежкия си гейм. 

5:0  (пробив)- Далеч по-лесно бе за Гришо да достигне до 0:40 при подаването на Нишиока. Сервисите на японеца станаха лесна плячка за Димитров, който стигна лесно до три скрити мачбола и реализира още първия след аут от форхенд на №50 в света. 

6:0 - Никаква съпротива от Нишиока и Григор Димитров спечели на 0. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров се изправя срещу японеца в четвърти мач от програмата на корт „Grand Stand“, която започва в 12:00 ч. наше време. Гришо играе за осми път на Мастърса в Рим, а най-доброто си представяне записа през 2014 г., когато стигна до полуфиналите и бе спрян от Краля на клея Рафаел Надал. Миналата година българинът загуби в три сета от германеца Ян-Ленард Щруф. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички