Тайното оръжие на Григор Димитров за покоряването на Лондон


Тайното оръжие на Григор Димитров за покоряването на Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

5909 0

Бекхендът на Григор Димитров го задържа в мача, но форхендът беше оръжието, което му помогна да прегъне трофея от Финалния Мастърс с две ръце.

Григор Димитров победи Давид Гофен с 2:1 сета, за да спечели най-големия турнир в кариерата си в неделя. Форхендът на българина бе тайното оръжие, което го изстреля във висните в английската столица. Форхендът бе и големият виновник за единствения пробив в решителния трети сет на мача, който се оказа и решителен. 

Когато Гофен трябваше да сервира в третия сет при 2:3, Григор удари 12 бекхенда по време на разиграванията в гейма, от които два бяха сгрешени, а нито един от останалите 10 не доведе до грешка в играта на белгиеца.

От друга страна обаче форхендът свърши тежката работа. 11 форхенда в разиграванията в шестия гейм излезнаха от ракетата на българския №1, от които 5 предизвикаха Гофен да сгреши - включително последните две точки. Тези 5 форхенда няма да се впишат в графата с уинъри на българина, но те бяха главната причина за срива в играта на Гофен. 

Три от петте грешки на Гофен в гейма бяха предизвикани от Димитров. Точно тогава той забрави за дефанзивния бекхенд слайс и се "обърна за помощ" към форхенда си. Ако Димитров бе просто отиграл тези топки от "адвантидж" полето с бекхенд, то мачът можеше много лесно да поеме в друга посока. 

За целия мач българинът игра в 62% от случайте с форхенд и в 38% с бекхенд. Средната скорост на по-използвания удар в мача бе 75 мили/час, докато бекхендът бе записан със средна скорост - 62 мили/час.

Главно, в този мач Гофен опитваше постоянно да играе с далеч по-силния си бекхенд, като търсеше този елемент в играта на противника си. Това обаче отвори възможност българинът да играе по-открито от своя форхенд, което му донесе и голям брой точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички