Създаделите на "меданиум"-а: Лекарството се взима 6 седмици, не 10 години


Създаделите на "меданиум"-а: Лекарството се взима 6 седмици, не 10 години
Снимка: Getty Images/Guliver

1841 0

Латвийската компания, която произвежда лекарството "меладониум", взе отношение по казуса с позитивния резултат от допинг тест, направен на Мария Шарапова. Както е известно, руската тенисистка свика пресконференция, на която обяви, че е дала позитивна проба, поради която я очаква сериозно наказание.

Причината за резултата е употребата на въпросното лекарство, което тя е взимала в продължение на цели 10 години. По време на официалното си изявление бившата приятелка на Григор Димитров заяви, че за пръв път е взела лекарството през 2006 година и оттогава насам редовно го приема по "препоръка на семейния лекар".

Преди 10 години обаче това лекарство е познато само в Латвия, като през цялата 2015 година е изследвано действието на "меладониун" върху представянето на спортистите. От 1-и януари тази година медикаментът е забранен от Световната антидопингова агенция.

Компанията "Гриндекс", която е основен производител на лекарството, изпрати писмо до "Associated Press", в което разяснява ефекта на медикамента.

"Зависи от състоянието на пациента, но лекарството се приема между 4 и 6 седмици. Също така може да се приема два или най-много три пъти през годината, в зависимост от степента на заболяване", коментираха от компанията.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички