Световните №1 и 2 ще спорят за титлата в Мелбърн при дамите


Световните №1 и 2 ще спорят за титлата в Мелбърн при дамите
Снимка: Gulliver/GettyImages

1178 0

Световните номер 1 и 2 Симона Халеп и Каролин Возняцки ще спорят за титлата от Откритото първенство на Австралия по тенис. След като по-рано днес датчанката си осигури място във финала след победа с 2-0 сета над белгийката Елизе Мертес, това стори и Халеп, която на полуфиналите победи драматично шампионката от 2016 Анжелик Кербер с 6-3, 4-6, 9-7. Двете изиграха невероятен двубой, изпълнен с обрати, но в крайна сметка победата бе Халеп.

Двубоят започна отлично за поставената под номер 1 в схемата румънка, която поведе с 5-0, пробивайки на три пъти своята съперничка. Въпреки опита на Кербер да се върне в сета, Халеп затвори частта при 6-3.

Вторият сет бе далеч по-оспорван. Световната номер 1 първа стигна до пробив, повеждайки за 3-1, но германката отговори светкавично, връщайки пробива още в следващия гейм, а впоследствие на свой сервис изравни за 3-3. Шампионката от 2016 направи пълен обрат, след като реализира решаващ пробив за 5-4 и получи възможност да сервира за сета. Въпреки че Халеп спаси два сетбола, в крайна сметка Кербер изравни резултата след 6-4 в своя полза.

Решителният трети сет започна с размяна на пробиви, като първоначално Кербер поведе, но след това румънката изравни. Ролите се размениха в осмия гейм, когато световната номер 1 реализира пробив за 5-3 и получи възможност да сервира за мача. Нейната съперничка обаче показа характер и успя моментално да върне пробива. Драмата продължи и в следващия гейм, в който Кербер трябваше да отразява два мачбола, но в крайна сметка удържа подаването си за 5-5. Впоследствие 30-годишната германка направи нов обрат, пробивайки за 6-5 и на свой ред получи възможност да сервира за място на финала. Този път Халеп трябваше да отразява два мачбола, като румънката не само се задържа в мача, но и върна пробива. В крайна сметка водачката в световната ранглиста спечели следващите два гейма и за първи път в своята кариера ще спори за титлата в Мелбърн. Това ще е и третият финал за румънката в турнир от Големия шлем, след като през 2014 и 2017 игра за титлата на Ролан Гарос, но загуби и в двата случая.

Халеп и Возняцки са играли общо шест пъти помежду си, като до момента датчанката води с 4-2 победи. За последно двете се срещнаха на Финалния турнир в Сингапур, където Возняцки спечели с категоричното 6-0, 6-2.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички